Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Hannes citronlamm

Bjuder du dina vänner på Hannes citronlamm kommer rätten att bli det godaste de ätit på länge. Lammet kokas mört med vatten smaksatt av sambal oelek, hönsbuljong, tomatpuré och lagerblad. Till detta serverar du en fenomenal sås och haricots verts.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2008
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Lamm: Lägg lammköttet i en kastrull. Häll på vatten så att det täcker. Koka upp, skumma ev av. Tillsätt sambal oelek, buljongtärningar, tomatpuré, lagerblad och svartpeppar.
  2. Koka under lock på medelvärme ca 2 timmar. Låt köttet svalna i buljongen 1 timme. Ta upp köttet. Sila av buljongen och spara den. Plocka köttet från benet och skär i mindre bitar.
  3. Sås: Skala och hacka vitlöken. Fräs den i smör. Strö över mjölet, låt fräsa 1/2 minut. Späd med kokspadet.
  4. Tillsätt buljongtärning, citronskal och citronjuice, crème fraiche och grädde. Låt koka ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Strö gräslök över.
  5. Servera med potatis och Haricots verts med citron och vitlök.

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: byt ut mjölet mot majsstärkelse.
Gör laktosfri: använd laktosfri crème fraiche och matgrädde. Använd laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt ut crème fraiche mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja) och byt grädden mot havre- eller sojabaserad gräddersättning. Använd mjölkfritt matfett.

Ingredienser

Portioner: 4
Lamm
  • ca 1 1/2 kg helt lammkött med ben (t ex bog)
  • 2 1/2 l vatten
  • 1 tsk sambal oelek
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 lagerblad
  • 2 krm svartpeppar
Sås
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk smör till stekning
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 1/2 dl av tidigare kokspad
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 1 msk rivet citronskal
  • färskpressad juice av 1/2 citron
  • 1 dl lätt crème fraiche
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 1/2 tsk salt
  • peppar
  • 1 msk hackad gräslök
Lägg till i inköpslistan