Lammsylta | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Lammsylta

Suverän lammsylta att servera på julbordet. Kryddpeppar, lagerblad, dill och torrt vitt vin ger underbar smak åt denna sylta. Lammsyltan är fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg och kan ätas av alla.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2002
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 1 stor form portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Lägg köttet i vatten i en kastrull och koka upp. Ta bort skummet.
  2. Tillsätt salt, vitpepparkorn, kryddpepparkorn, lagerblad, timjan, dillstjälkar och löken i bitar.
  3. Låt allt koka på svag värme under lock i 1 - 1 1/2 timme. Låt kallna.
  4. Ta upp köttet och ta bort fettet på buljongen. Skär bort ben och fett från köttet. Skär köttet i små tärningar.
  5. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
  6. Koka upp kokspadet. Smaksätt det med vin och socker. Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i buljongen.
  7. Blanda köttet och den hackade dillen. Lägg det i en stor form eller i små portionsformar. Fördela buljongen över. Låt dem stelna i kylen.

För alla

Lammsylta är fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Tips

Syltan går utmärkt att frysa. Gör den då i en stor form. När man sedan tinar den måste den hettas upp, exempelvis i en stor kastrull, och stelna på nytt. Då kan man fördela syltan i små formar om man vill.

Ingredienser

Portioner: 1 stor form
  • 1 1/2 kg lammkött med ben, t ex bog (1 1/2 kg kött med ben = ca 500 g kokt rent kött)
  • 2 tsk salt /liter vatten
  • 13 vitpepparkorn
  • 15 kryddpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • några dillstjälkar
  • 1 gul lök
Lag
  • 8 gelatinblad
  • 5 dl kokspad
  • 1/2 dl torrt, vitt vin
  • 1/2 tsk socker
  • 1 dl hackad dill
Lägg till i inköpslistan