Halloumipytt med örtsmör och senapskräm

En vegovariant på klassikern pytt i panna med ugnsrostat grönt, halloumi och örtsmör. Här lagar vi den på blomkål, morot och potatis, men du kan självklart variera pytten med de grönsaker och rotfrukter du har hemma. Den tillhörande senapskrämen med äpple, honung och senap är helt oemotståndlig!
Ett recept från:
Buffé nr 8, 2018

Ingredienser
4 portioner
50 g rumsvarmt smör
35 g valfria frysta örter t ex dill, persilja eller basilika
1 liten blomkål (à ca 500 g)
250 g champinjoner
ca 1 kg potatis
3 små morötter
2 msk olivolja
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
Senapskräm
1/2 grönt äpple
2 dl crème fraiche
1 msk grovkornig senap
2 tsk flytande honung
2 krm salt
1 krm svartpeppar
Topping
200 g grillost eller halloumi
1 citron
1 msk olja
1 - 2 dl hackad persilja
1 krm chiliflakes
65 g babyspenat
Gör så här
00:30:00
00:10:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3369 KJ / 803 kCal
Fett49 g
Salt4.57 g
Kolhydrater63 g
Protein23 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Men så gott. Detta gör jag igen snart. Hade en grov stark senap till såsen och en rejäl näve chiliflakes på pytten. Yummi.
Magnus
2025-04-24Jättegott! Vi hade ingen grov senap så vi tog dijonsenap istället, funkade toppen. Vi pressade även i vitlök i örtsmöret och slängde i haricots verts i pannan. Blev toppen!
Clara
2025-03-27Ganska "blekt", det hände liksom inget med smakerna. "Kladdigt" pga. örtsmöret.
Sara
2025-03-10