Halloumi med vitlöksfräst bönsallad

Den cypriotiska osten halloumi är en riktig hit på grillen! Tillsammans med späda haricots verts, stora vita bönor och paprika som får fräsa med vitlök och olivolja blir detta en läcker vegetarisk måltid med fräsch smak och vackra färger.
Ett recept från:
Buffé nr 6, 2012

Ingredienser
4 portioner
250 g frysta eller färska haricots verts (bönor)
2 röda paprikor
2 vitlöksklyftor
1 burk stora vita bönor (à ca 400 g)
finrivet skal av 1 citron
1/2 dl strimlad persilja
2 msk färskpressad citronjuice
2 paket halloumi (à 200 g)
2 dl matyoghurt (10 %)
bröd till servering (gärna surdeg)
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
1 krm peppar
Gör så här
00:00:00
00:00:00
00:00:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
13 stJättegott
Christine
Bönorna hade inget smakmässigt att tillförs så jag testar nog med stekt zucchini nästa gång. För det blir en nästa gång!
Johann
Supergott och snyggt dessutom!
Angelika
Supergott! Den salta halloumin smakar himmelskt i kombination med citronen, persiljan och framför allt den stekta paprikan! Vitlökssmaken är subtil, mer i bakgrunden, vilket ger en lagom stark samt mer spännande smak. Det gick snabbt att laga och blev en favorit för mig! Dock bytte jag vita bönor mot kikärtor vilket blev otroligt gott! :)
Amanda
Okomplicerat men mumsigt! Maten gick snabbt att förbereda och steka ihop så tidsangivelsen stämde. Jag hade massor av lime hemma så jag tog det istället för citron, och en extra vitlöksklyfta. Vitlökssmaken var fortfarande subtil, men det blev jättegott. Jag kanske testar att pressa en av klyftorna nästa gång för lite skarpare smak. Blandade i 2 tsk stark ajvar i yoghurten eftersom salladen var så mild. Dubblerade även mängden bönor vilket inte hade behövts. Både bönor och halloumi är tillräckligt mättande, så tillsammans med två skivor surdegsbröd med hummus per person orkade vi knappt resa på oss efteråt. Denna sallad kommer jag göra igen, och det snart. Tror att gröna linser skulle kunna vara en bra variation. Kanske med salladslök istället för persilja.
Johanna
Det är intressant mer vegetariska recept. De blir ofta underbara, goda, spännande och fräscha. Det stämmer även på detta recept. Halloumin med dess sälta passar väldigt fint till salladen. Möjligtvis skulle man kunna smaksätta matyoghurten med en klick flytande honung. Vi åt rätten med foccacia till, vilket jag kan rekommendera.
Jenny
Enkelt och snabbt att tillaga. God med den friska citronsmaken. Bönorna passar väldigt bra till den sältade hallomin. Kommer att göra den här flera gånger. Den vart uppskattad av familjen.
Marika
Snabbt och enkelt att tillaga. Denna rätt gick inte hem hos våra ungdomar, men vi vuxna uppskattade den desto mer. Gott med de lena bönorna och yoghurten till ostens sälta, citronens syrlighet och stinget från vitlöken. Läckert för både öga och gom!
Anna-karin
Lite som kinderägg, tre önskningar i ett: gott, nyttigt och lättlagat. Alla var nöjda. Halloumin ger en fin sälta ihop med de lena bönorna. I sommar blir detta säkert en omtyckt smidig sallad till grillningen, gärna med tsatsiki även om bönsalladen klarar sig utmärkt som vegetariskt solist.
Astrid
Enkelt, snabbt och sommarfräscht! För våra köttätande barn kompletterade vi med chorizo vid sidan om. Efter att ha smakat av så satte jag till några halverade körsbärstomater eftersom jag upplevde rätten lite torr och den kryddades också upp med sambal oelek. Vi tycker nog att det krävs ett sting av chili av något slag om man ska servera naturell yoghurt till. Detta recept kommer vi att variera som tillbehör till sommarens grillmat!
Liselott