Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Gurksambal

Het sambal med gurka, vitlök, schalottenlök och ingefära. Denna gurksambal får sin styrka från chilifrukt, sötma från strösocker, sälta från soja, syrlighet från lime och en aning friskhet från hackade myntablad. Servera till berberegravad lax.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2006
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 5 dl portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och hacka löken, skala och finhacka vitlöken. Kärna ur och finhacka chilin. Skala och riv ingefäran. Blanda med socker, soja, limejuice och mynta i en stor skål.
  2. Skala, kärna ur och skiva gurkan tunt. Blanda ner i skålen och täck med plastfolie. Låt stå i rumstemperatur i 1 timme före servering.
  3. Servera gärna till Berberegravad lax.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Tips

Gurksambalen kan göras i förväg men blir starkare ju längre den står.

Ingredienser

Portioner: 5 dl
  • 2 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 chilifrukt (t ex jalapeño eller spansk peppar)
  • 1 bit ingefära (1 bit motsvarar ca 5 cm)
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk japansk soja
  • juicen av 1 lime
  • 1 msk hackade myntablad
  • 1/2 gurka
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?