Grytbröd

Betyg 4.8 av 5.26 personer har röstat
Receptet har 15 kommentarer
4.8Världens godaste
Grytbröd

Grytbröd bakar du enkelt i en gjutjärnsgryta och resultatet blir magiskt varje gång – ett luftigt och mjukt inre med en knaprig brödskorpa. I detta recept på grytbröd kalljäser degen under natten.

Ett recept från:
Buffé nr 3, 2023

Grytbröd

Ingredienser

1 bröd
25 g färsk jäst
5 dl kallt vatten
7 dl vetemjöl (7 dl motsvarar ca 420 g)
1 1/2 dl dinkel- eller finmalet rågmjöl (1 1/2 dl motsvarar ca 90 g)
3/4 msk salt

Gör så här

00:20:00
00:40:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

15 st
  • Har ni ändrat receptet? Har gjort detta massor med gånger, perfekt varje gång. Men nu blev den liten och platt, smeten kändes mindre också från början. Känner inte igen receptet riktigt.

    Mårten

    Hej Mårten! Näe, det här har vi inte ändrat sen vi publicerade det vad jag kan se. Vänliga hälsningar Tove

    ICA-köket

  • Jag använde torrjäst (2 tsk enligt flera olika sajter ist för 25 gr färsk jäst) och brödet jäste inte alls.

    Johanna

  • Ska brödet gräddas med eller utan lock?

    Johanna

    Hej Johanna! Det ska gräddas utan lock. Hälsningar Niclas

    ICA-köket

  • Vilket toppenbröd!! Hur viktig är jästiden? När det står ”låt jäsa i kylen över natten”.. hur länge menas då? En nattuggla som jag är ibland uppe sent, men har några morgonpigga i familjen.. jag tar gärna mycket lång sovmorgon, när jag är ledig- för mig kan en natt därför variera flera timmar i längd. Vad är den kortaste och längsta jästtiden, för att brödet ändå ska bli bra?

    Helena

  • Går det fint att dubbla receptet men använda samma storlek på gryta? Gillar inte när man lämnar en halv gäst, blir oftast att den glöms bort.

    Eleonora

    Hej Elenora! Det har vi inte prövat. Tror dock att den kommer att jäsa över grytan. Då är det bättre att göra 2 bröd, Hälsningar Niclas

    ICA-köket

  • Kan man använda torrjäst isf färsk? Och hur mycket ska jag då ta?

    Ann-charlotte

    Hej Ann-Charlotte! Det är inget vi har provbakat men det funkar säkert. Läs på jästförpackningen för tips om mängd. Skriv gärna en ny kommentar och berätta hur brödet blev. 😊 Hälsningar Elina

    ICA-köket

  • Magiskt gott och ffa enkelt! Brukar byta ut 1 dl vete extra mot råg vilket funkar bra. Tar bara 1 tsk salt i degen och strör istället lite flingsalt o fröer på brödet innan bakning.

    Anna-karin

  • Kan man byta ut mjölen mot glutenfria mjöl alternativ?

    Elin

    Hej Elin! Det är tyvärr inget vi har provbakat. 😊 Hälsningar Elina

    ICA-köket

  • Första gången jag bakade detta blev det ett av de mest fantastiska bröd jag någonsin gjort. Sedan dess har de misslyckas VARJE gång. Det blir som en luftbubbla under brödets lock och resterna av brödet ligger som en ojäst kaka i botten. Fast jag tycker att jag gör på samma sätt varje gång… Så oerhört frustrerande! Vad 17 gör jag för fel?

    Carola

    Hej Carola! Hmm... jättesvårt att säga vad som kan ha gått fel men det låter som att brödet blir överjäst. Kontrollera noga att du har kallt vatten och att du inte tar mer jäst än vad som står i receptet. Kom också ihåg att jäsa brödet i kylen och inte i rumstemperatur över natten. Hoppas att du lyckas igen! Hälsningar Elina

    ICA-köket

  • Jättebra och gott bröd. Kan vara vara att väga mjölet kanske. Vad motsvarar 8,5 dl mjöl i gram? Karin

    Karin

    Hej Karin! Vad kul att höra att du tyckte om brödet. ❤ Vi har nu uppdaterat receptet med vikt på respektive mjölsort. 8 1/2 dl mjöl väger sammanlagt ca 510 g. Hälsningar Elina

    ICA-köket

Näringsvärde per portion

Näringsvärdet är beräknat på torrvikten på ett bröd.
Energi7362 KJ / 1759 kCal
Fett9 g
Salt5.3 g
Kolhydrater354 g
Protein45 g

Testa liknande recept

  • Knäckebröd
    Betyg 4 av 5.12 personer har röstat
    Receptet har 7 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Gudruns knäckebröd med pumpakärnor
    Betyg 2 av 5.2 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Smörfrallor
    Betyg 4.6 av 5.5 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer
    Receptet tar Över 12 timmar att tillaga
    Receptet har Avancerad svårighetsgrad
  • Vridna baguetter
    Betyg 4 av 5.50 personer har röstat
    Receptet har 9 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Kalljäst focaccia
    Betyg 4.2 av 5.13 personer har röstat
    Receptet har 7 kommentarer
    Receptet tar Över 12 timmar att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Frukostbröd med havre
    Betyg 4 av 5.150 personer har röstat
    Receptet har 33 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad