Grytbröd
4.8Världens godaste

Grytbröd bakar du enkelt i en gjutjärnsgryta och resultatet blir magiskt varje gång – ett luftigt och mjukt inre med en knaprig brödskorpa. I detta recept på grytbröd kalljäser degen under natten.
Ett recept från:
Buffé nr 3, 2023

Gör så här
00:20:00
00:40:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat på torrvikten på ett bröd.
Energi7362 KJ / 1759 kCal
Fett9 g
Salt5.3 g
Kolhydrater354 g
Protein45 g
Kommentarer
15 stHar ni ändrat receptet? Har gjort detta massor med gånger, perfekt varje gång. Men nu blev den liten och platt, smeten kändes mindre också från början. Känner inte igen receptet riktigt.
Mårten
Hej Mårten! Näe, det här har vi inte ändrat sen vi publicerade det vad jag kan se. Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
Jag använde torrjäst (2 tsk enligt flera olika sajter ist för 25 gr färsk jäst) och brödet jäste inte alls.
Johanna
Ska brödet gräddas med eller utan lock?
Johanna
Hej Johanna! Det ska gräddas utan lock. Hälsningar Niclas
ICA-köket
Vilket toppenbröd!! Hur viktig är jästiden? När det står ”låt jäsa i kylen över natten”.. hur länge menas då? En nattuggla som jag är ibland uppe sent, men har några morgonpigga i familjen.. jag tar gärna mycket lång sovmorgon, när jag är ledig- för mig kan en natt därför variera flera timmar i längd. Vad är den kortaste och längsta jästtiden, för att brödet ändå ska bli bra?
Helena
Går det fint att dubbla receptet men använda samma storlek på gryta? Gillar inte när man lämnar en halv gäst, blir oftast att den glöms bort.
Eleonora
Hej Elenora! Det har vi inte prövat. Tror dock att den kommer att jäsa över grytan. Då är det bättre att göra 2 bröd, Hälsningar Niclas
ICA-köket
Kan man använda torrjäst isf färsk? Och hur mycket ska jag då ta?
Ann-charlotte
Hej Ann-Charlotte! Det är inget vi har provbakat men det funkar säkert. Läs på jästförpackningen för tips om mängd. Skriv gärna en ny kommentar och berätta hur brödet blev. 😊 Hälsningar Elina
ICA-köket
Magiskt gott och ffa enkelt! Brukar byta ut 1 dl vete extra mot råg vilket funkar bra. Tar bara 1 tsk salt i degen och strör istället lite flingsalt o fröer på brödet innan bakning.
Anna-karin
Kan man byta ut mjölen mot glutenfria mjöl alternativ?
Elin
Hej Elin! Det är tyvärr inget vi har provbakat. 😊 Hälsningar Elina
ICA-köket
Första gången jag bakade detta blev det ett av de mest fantastiska bröd jag någonsin gjort. Sedan dess har de misslyckas VARJE gång. Det blir som en luftbubbla under brödets lock och resterna av brödet ligger som en ojäst kaka i botten. Fast jag tycker att jag gör på samma sätt varje gång… Så oerhört frustrerande! Vad 17 gör jag för fel?
Carola
Hej Carola! Hmm... jättesvårt att säga vad som kan ha gått fel men det låter som att brödet blir överjäst. Kontrollera noga att du har kallt vatten och att du inte tar mer jäst än vad som står i receptet. Kom också ihåg att jäsa brödet i kylen och inte i rumstemperatur över natten. Hoppas att du lyckas igen! Hälsningar Elina
ICA-köket
Jättebra och gott bröd. Kan vara vara att väga mjölet kanske. Vad motsvarar 8,5 dl mjöl i gram? Karin
Karin
Hej Karin! Vad kul att höra att du tyckte om brödet. ❤ Vi har nu uppdaterat receptet med vikt på respektive mjölsort. 8 1/2 dl mjöl väger sammanlagt ca 510 g. Hälsningar Elina
ICA-köket