Ett smaskigt recept på klassiska färsbiffar och köttbullar. Du gör biffarna/bullarna av bland annat lök, smör, grädde, ströbröd, blandfärs eller nötfärs och ägg. Härliga att servera med potatis och gräddsås!
Gör glutenfri: välj glutenfritt ströbröd av vetestärkelse.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör, grädde och mjölk.
Gör mjölkproteinfri: byt smör, grädde och mjölk mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.
Gör äggfri: uteslut ägget.
Den klassiska köttbullen kan göras i oändliga varianter! För mer klimatvänliga bullar, använd blandfärs framför nötfärs, det minskar klimatpåverkan med en tredjedel! Ren fläskfärs eller kycklingfärs är också gott, och med dessa minskar man klimatpåverkan ännu mer, med kycklingfärs med 85%! Använd olja istället för smör eller margarin.
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Hej, köttbullar med vatten istället för mjölk/grädde är inte ”gott” Med vatten funkar till nöds. Min personliga åsikt
Birgitta
2022-12-14Bra som pannbiff- lite extra med lagerblad o hel kryddpeppar fick kom med i skyn. Mums- mammas smak då👍🏼 som köttbullar- ngt mindre vätska👏👏
Anette
2022-08-25Det är jättebra att ni skriver laktos och ägg- fria alternativ. Men kunde man inte renodla grundreceptet från början? Förstår inte varför man överhuvudtaget ska ha i socker i maten i Sverige. Tror vi har mest socker i våra hel- och halvfabrikat i hela världen och diabetes typ 2 skenar iväg. Behövs det extra sockret verkligen? Undrar också över mjölk. Varför skriver ni mjölk? Går det inte lika bra med vatten? Jag har i a f med framgång ersatt mjölk med vatten i både brödbak och matlagning och kunna använda mjölken till flingor eller kaffe. Är Arla samarbetspartner och har krav på mjölk eller grädde som ingrediens. Vill jag runda av en kryddig sås har jag gärna en gräddeskvätt, men i köttfärs, nej tack.
Maria
2022-08-08Hej Maria! Tack för din kommentar. Detta är ett klassiskt gammalt traditionsbundet recept på köttbullar och färsbiffar. Sockret ger en bra balans och är en smakbärare. Det kan givetvis uteslutas om du önskar det. Mjölk och grädde finns i receptet även de för att man traditionellt gör köttbullar och biffar på det sättet. Det gör att rätten får en fylligare smak och fin stekyta. Självklart kan man experimentera och se om man hittar sitt eget favoritsätt att göra rätten på. Du är mer än välkommen att skriva en till kommentar hur resultatet blev om du provar dig fram genom att byta ut ingredienser. Hälsningar Ulrika
Redaktionen
2022-09-01