Grönkålspaj med valnötter

Grönkålspaj med valnötter är perfekt på julbordet och bjuder på en härlig smakblandning. Gör en pajdeg och fyll med grönkål, rödlök, cheddarost, valnötter och äggstanning. Grädda pajen i ugn och sen är det bara att njuta av smakerna.
Ett recept från:
Buffé nr 12, 2005

Ingredienser
10 portioner
Pajskal
75 g smör eller margarin
2 1/2 dl vetemjöl
3/4 dl mager kvarg
Fyllning
250 g färsk grönkål
3 rödlökar
1 msk olja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl riven cheddarost
1 dl grovhackade valnötter
Äggstanning
3 ägg
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
Gör så här
00:30:00
00:10:00
00:25:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1319 KJ / 315 kCal
Fett24 g
Salt1 g
Kolhydrater16 g
Protein9 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
89 stReceptet kan inte vara uppdaterat som anges nedan.
Elisabeth
Ska osten ner i äggstanningen?
Pernilla
Hej Pernilla! Den ska på samtidigt med nötterna. Receptet är nu uppdaterat. Hälsningar Niclas
ICA-köket
Stämmer det att det ska vara 3 rödlökar i receptet? Det kändes väl mycket och den smaken tog liksom över.
Lisa
Använder gärna créme fraîches istället för kvarg i pajdegen (mindre förstås). Hade inte så mycket grönkål. Fyllde ut med broccoli vilket blev ruskigt bra.. Stekte bacon, lök och vitlök. Därefter i med ångad grönkål och broccoli. Salt och chili i den röran. Så gott.
Susanne
Kan man frysa in den, hur blir den när man tina upp den?
Carina
Hej Carina! Ja, den går att frysa. Tina den sen i kylskåp och värm upp den i ugnen sen den kan bli lite blötare än när den är nylagad men det är ingen större fara! Lycka till. Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
Kan man frysa in pajen?
Maria
Hej Maria! Ja, det går fint! God jul! Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
Ska man äta denna varm eller kall?
Josefine
Hej Josefine! Det fungerar vilket som men är ju en smaksak. Jag skulle helst vilja ha den lite ljummen. God Jul. Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
Går det att byta ut osten till mjölkfri variant på ett bra sätt? Någon som har tips på vilken i så fall?
Lovisa
Hej Lovisa! Då får du nog välja en vegansk "ost". Finns lite olika varianter i kyldisken, bla cheddar och mozzarella. Hälsningar Niclas
ICA-köket
En favorit på bordet, året runt! Använder fryst grönkål som jag preppar kort i tryckkokaren med ånga och sedan bara vänder den lätt i det stekta o nästan karamelliserade rödlöken. Tar Creme Fraiche om jag inte har grädde ibland och den är godimligt god, varje gång! Tack!
Kanita
Mycket gott och lättlagat! Lade till kuber av kokt pumpa och rostade mandlar. Turkisk yoghurt i stället för grädde. Kan varieras oändligt 😋😛
Elizabet