Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Medel

»Grillrökt« lax med kall gräslökssås

Denna grillrökta lax rimmas i kylen, gärna över natten, med kryddor innan du tillagar laxen i ugnen med syrlig citron och fräsch dill. Servera alltihop med en sval gräslökssås på crème fraiche för den krämiga känslans skull.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2010
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Blanda salt, socker och peppar. Gnid in köttsidan på laxen med blandningen. Låt ligga och rimma i kylen minst 2 timmar, gärna över natten.
  2. Sätt ugnen på 150°C.
  3. Skär citronen i tunna skivor. Lägg laxen med skinnsidan ner på ett smort ark aluminumfolie. Lägg på citronskivor och hackad dill. Tillaga laxen i ugnen ca 30 minuter.
  4. Om du grillar: Skjut över grillkolen med rökspån mot sidorna. Lägg laxen med aluminiumfolien i mitten på gallret. Lägg på locket och grilla ca 20 minuter.
  5. Gräslökssås: Blanda gräslök med crème fraiche. Smaka av med salt och peppar.
  6. Servera gärna laxen med en ljummen Höstpotatissallad.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfri crème fraiche, byt smör mot laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut crème fraiche mot imat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja).

Ingredienser

Portioner: 6
  • 2 msk röksalt eller vanligt salt
  • 2 msk socker
  • 1 tsk peppar
  • 1 hel sida laxfilé med skinn (à ca 1,2 kg)
  • 1 citron
  • smör till aluminiumfolien
  • 1 knippe dill
Gräslökssås
  • 2 dl finskuren gräslök
  • 3 - 3 1/2 dl crème fraiche
  • salt och peppar
Lägg till i inköpslistan

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer