Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Grov tartar på vånölax

Ett lyxigt och spännande recept på grov tartar på vånölax som kan serveras som exempelvis förrätt. Du gör det av bland annat laxfilé, gräddfil, gurka, äpple, majonnäs, dijonsenap och honung. Garnera härligheten med gräslök, dill och rom!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Koka en saltlag av vatten och salt. Låt lagen kallna.
  2. Lägg laxen i lagen och rimma den ca 12 timmar i kylskåp.
  3. Låt gräddfilen rinna av i kaffefilter över natten.
  4. Tag upp laxen ur lagen, torka den torr med papper. Skär laxen i kuber. Skala gurka och äpple skär i kuber.
  5. Blanda 1 dl av den avrunna gräddfilen (för 4 port) och majonnäs, smaka av med pepparrot, salt och nymald peppar.
  6. Stryk botten på 4 tallrikar (för 4 port) med den smaksatta gräddfilen. Lägg lax, gurka och äpple över gräddfilen.
  7. Dressing: Rör ut senap med vatten och smaka av med flytande honung. Droppa dressingen över laxen.
  8. Garnering: Garnera med gräslök, dill och forellrom över.
  9. Till servering: Bryt bitar av rågbrödet (skuret i tunna skivor och torkat i ugn tills det blir knaprigt) och toppa med det. Krydda med svartpeppar från kvarnen och flingsalt.

Tips

Nykokt färskpotatis är gott som tillbehör och om man vill göra anrättningen matigare!
1. Tvätta och koka potatisen med salt och ett par krondillskronor.
2. Häll av kokvattnet, plocka upp krondillen.
3. Servera nykokt potatis i skål, toppa med rikligt med färsk dill.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 l vatten
  • 2 msk salt
  • 600 g färsk laxfilé (skinn och benfri)
  • 3 dl gräddfil
  • 200 g gurka
  • 100 g grönt, syrligt äpple
  • 1 dl majonnäs
  • riven pepparrot på tub
  • salt
  • nymald svartpeppar
Senapsdressing
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk vatten
  • flytande honung
Garnering
  • 1 litet knippe fint skuren gräslök
  • dill
  • 4 tsk forellrom
Till servering
  • rågbröd av surdeg
  • nymald svartpeppar
  • flingsalt
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?