Grillad lax med jerkkryddor och paprikaröra
Gnid in laxen med en rub av härliga kryddor innan du lägger den på grillen. Till den grillade laxen passar det fint att servera en smakrik sötpotatissallad med mâchesallad och salt fetaost, samt den härliga paprikasåsen med mandel.
Ingredienser
4 portioner
Lax
1 grillplanka eller grillhalster
2 tsk kryddpeppar
1 tsk chiliflakes
1 tsk kanel
1 tsk torkad timjan
1 tsk rörsocker
1 tsk salt
500 g laxfilé i bit
Sötpotatis
800 g sötpotatis
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
1/2 tsk nymald svartpeppar
65 g mâchesallad
150 g fetaost
Paprikaröra
1 lime (skal och saft)
1 förp grillad paprika (á 200 g)
1 dl hel skållad mandel
2 krm salt
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2944 KJ / 703 kCal
Fett42 g
Salt4 g
Kolhydrater40 g
Protein38 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Bytte ut Machesalladen till färsk spenat och ärtskott, pressade lite citron över och några droppar olivolja. Hade lite koriander i paprikaröran och åt sedan detta till grillad flankstek. Blev jättegott!
Kerstin
2022-07-15Mycket goda smaker, kryddpepparn till laxen var oväntat gott ihop. Tog nog bara lite för lite kryddblandning denna gång.
Jan
2022-05-15SötPotatisen m fetaostsallad samt sås m mandlar,paprika & lime ,var riktigt gott ! Kryddningen av fisken däremot skulle jag vilja dra ner till Kryddmått av kryddpepparen , Vet inte om det är feltryck i receptet ?
Mats
2022-04-29