Grekiska köttbullar i tomatsås | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Grekiska köttbullar i tomatsås

Ett smakrikt recept på köttbullar med inspiration från det grekiska köket. Du gör köttbullarna av bland annat nötfärs, ägg, oregano och fetaost. Servera med en härlig, annorlunda tzatziki med grönsaker!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Lägg ströbröd för att svälla i mjölken. Skala och finhacka löken.
  3. Blanda färsen med salt tills den blir fast. Rör ner ströbrödsblandningen arbeta ner den tills färsen blir fast igen. Tillsätt lök, ägg, peppar, oregano och smula i fetaosten. Blanda och forma färsen till stora köttbullar. Lägg dem i en smord ugnssäker form. Sätt in mitt i ugnen 10-15 minuter.
  4. Koka upp pastasåsen och lägg i köttbullarna.
  5. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  6. Grönsakstzatziki: Blanda t.ex. tomater, gurka, paprika och avokado i bitar med matyoghurt. Smaksätt med salt, peppar och ev vitlök.
  7. Servera köttbullarna med ris och grönsakstzatsiki.

För alla

Rätten innehåller mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: använd glutenfritt ströbröd eller PO-fiber.
Gör laktosfri: använd laktosfri mjölk och matyoghurt. Lite fetaost (grekisk eller bulgarisk) kan eventuellt tålas.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 dl ströbröd
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 1 gul lök
  • 500 g nötfärs
  • ca 3/4 tsk salt
  • 1 ägg
  • 1 msk hackad färsk eller torkad oregano
  • 200 g fetaost
  • ca 400 g pastasås
  • 4 port avorioris
Grönsakstzatziki
  • 2 tomater
  • 1 avokado
  • 1/2 gurka
  • 1/2 paprika
  • ca 1 1/2 dl grekisk yoghurt
  • salt och peppar
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 3164 kJ / 756 kCal
Fett: 32,1 g
Läs mer om näringsvärden