UNDER 30 MIN | Enkel

Grekisk plåt

Vardagsmat när den är som bäst, där allt lagas på en plåt för minimalt med disk. Här en pytt med grekiska smaker och ingredienser som potatis, lammkorv, oliver, oregano, rödlök och fetaost.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2019
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Skär potatisen i bitar. Häll av och skölj kikärterna, torka torra med hushållspapper. Lägg potatis, kikärter och oliver på en plåt och blanda med olja, oregano och salt.
  3. Ställ in i mitten av ugnen ca 15 minuter. Skär lammkorven i bitar och lägg på plåten. Ställ in i ugnen ytterligare ca 10 minuter. 
  4. Skala och skiva löken tunt. Tärna tomaterna. Toppa plåten med rödlök, tomater och smulad fetaost.
  5. Tillbehör: Servera med tzatziki.

För alla

Kontrollera noga innehållet i korven och tzatzikin.
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri fetaost och gör en laktosfri tzatziki.
Gör mjölkproteinfri: byt fetaost mot tofu och gör en mjölkproteinfri tzatziki.

Näringsvärdet är beräknat utan tzatziki.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 500 g fast potatis
  • 1 förp kokta kikärter (à 380 g)
  • 1 dl urkärnade svarta oliver
  • 2 msk olja
  • 2 tsk torkad oregano
  • 1/2 tsk salt
  • 300 g lammkorv
  • 1 rödlök
  • 2 tomater
  • 150 g fetaost
Tillbehör
  • tzatziki
  • ev färsk oregano (att strö över)

Näringsvärde
Per portion

Energi 2340 kJ / 560 kCal

Klimatguide

1,4 - 2,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept