Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Gravad lax

Att grava laxen själv är jätteenkelt till buffébordet. Gott blir det också! Tänk bara på att börja i tid så att smakerna hinner utvecklas. Ett annat bra tips är att snitta skinnet på ett par ställen. Dill är klassisk smaksättning på denna älskade laxrätt.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 15 bufféportioner portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skär dillen grovt och stjälkarna fint.
  2. Stöt pepparn grovt i en mortel. Blanda pepparn med salt och socker.
  3. Skär 6-8 skåror i skinnet på laxen. Strö lite av kryddblandningen och dillen i en form. Lägg en bit lax med skinnsidan nedåt i formen. Gnid in rikligt av kryddblandningen och strö på en del av dillen på köttsidan av laxen. Lägg på den andra filén köttsida mot köttsida. Gnid in resten av kryddblandning och strö på resten av dillen på skinnsidan.
  4. Låt laxen ligga i rumstemperatur ca 1 timme så att socker- och saltblandningen löser sig.
  5. Lägg laxen i dubbla plastpåsar, häll i socker- och saltvätskan och förslut påsen. Låt laxen ligga i kylskåp 3-5 dygn för att få bäst resultat. Vänd laxen varje dag.
  6. Skär laxen i tunna skivor före serveringen.

Näringsberäkningen är per 100 g enligt Livsmedelsverkets uträkning av gravad lax.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Ingredienser

Portioner: 15 bufféportioner
  • 1 kruka dill
  • 2 tsk vitpepparkorn
  • 4 msk salt
  • 5 1/2 msk strösocker
  • 1 kg färska laxfilébitar med skinn, (gärna två mittbitar, à 500g)
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 747 kJ / 179 kCal

Just nu är det stor brandrisk på många håll i landet. Kolla vad som gäller hos dig innan du grillar. Mer info från MSB