Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Enkel

Gravad lax

Denna gravade lax tar lite tid i anspråk men inte så mycket arbete och är väl värd att prova. Laxen gravar du i egen kyl i en blandning av salt, socker, vitpeppar och dill. En smakrik och lyxig måltid värd sin väntan.

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2009
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. 3-5 dagar före festen: Dela laxen i 2 bitar (för 10 port) och lägg dem med skinnet ner.
  2. Blanda salt, socker och peppar. Strö blandningen över laxens köttsidor.
  3. Lägg ihop laxbitarna, köttsida mot köttsida med dillen emellan. 
  4. Lägg in laxen i dubbla plastpåsar och knyt ihop.
  5. Låt laxen ligga i kylen på ett fat i 2 dygn. Vänd påsen några gånger under gravningen.
  6. Häll bort saltlaken och skrapa bort dill och kryddor. Förvara laxen i kylen.

Ingredienser

Portioner: 10
  • 1 kg lax med skinn (fryst i minst 2 dygn, tinad)
  • 3 msk salt
  • 4 msk strösocker
  • 1 msk grovkrossad vitpeppar
  • 1/2 dl grovhackad dill
Lägg till i inköpslistan