UNDER 45 MIN | Medel

Gratinerade nachos med mango- och avokadosalsa

Hurra! Du får äta med händerna idag! Detta recept är perfekt att ställa fram, där alla får äta från en och samma plåt. Nachos, bönor, tomatsås och ost gratineras i ugnen, och till serveras självklart en salsa gjord på avokado, gurka och mango. Vill du dippa? Då ser vi till att en limedipp också står på bordet!

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 16, 2020
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tina mangon.
  2. Sätt ugnen på 225°C.
  3. Nachos: Skölj bönorna i kallt vatten och låt dem rinna av i en sil tillsammans med majsen. Skala och hacka hela löken och vitlöken. Fräs hälften av rödlöken (resten ska vara till salsan) och all vitlök i oljan i en stekpanna. Sänk värmen och rör ner bönor, majs, sambal oelek och pastasåsen. Låt det bli varmt och krydda med salt.
  4. Häll ut chipsen på en plåt och fördela bönröran på chipsen. Strö över osten. Gratinera mitt i ugnen ca 10 minuter.
  5. Limedipp: Riv yttersta skalet från limen och blanda med gräddfilen. Smaka av med salt och peppar.
  6. Salsa: Dela, kärna ur och gröp ur avokadorna. Skär avokadorna och gurkan i tärningar. Blanda mangon med rödlöken, avokadon och gurkan. Pressa över saft från limen och rör i oljan, smaka av med salt och peppar.
  7. Servera nachosen med salsa och gräddfil.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri gräddfil.
Gör mjölkproteinfri: byt ut gräddfil till mjölkproteinfri ersättningsprodukt. Välj mjölkproteinfritt ostalternativ.

Ingredienser

Portioner: 4
Nachos
  • 1 förp kokta svarta bönor
  • 340 g majskorn
  • 1/2 rödlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 msk olja
  • 1/2 tsk sambal oelek
  • 390 g pastasås basilika
  • 1/2 tsk salt
  • 200 g nachochips
  • 2 dl riven prästost
Limedipp
  • 1 lime (skalet)
  • 2 dl gräddfil
  • salt
  • peppar
Salsa
  • 2 avokado
  • 1/2 gurka
  • 250 g fryst mango
  • 1/2 rödlök
  • 1 lime (saften)
  • 1/2 msk olja

Näringsvärde
Per portion

Energi 3416 kJ / 817 kCal

Klimatguide

0,5 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept