UNDER 45 MIN | Medel

Gratinerad aubergine med ost och oregano

Aubergine passar utmärkt att gratinera, och här får den lite extra smak eftersom den gratineras tillsammans med osten manchego. Toppar gör du även med oregano och till äter du en sallad med bland annat kidneybönor och paprika.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 46, 2020
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225˚C.
  2. Sätt på en kastrull med vatten till grynen.
  3. Skala och skiva löken.
  4. Skär auberginerna i ca 1 cm tjocka skivor på längden.
  5. Stek aubergineskivorna i omgångar i hälften av oljan i en stekpanna. Krydda med oregano, salt och peppar och lägg över på en ugnsplåt.
  6. Stek löken i resten av oljan och häll i pastasåsen. Pressa i vitlöken och koka upp.
  7. Skeda såsen över auberginen och riv över osten, gratinera 10 minuter mitt i ugnen.
  8. Koka grynen enligt anvisningen på förpackningen.
  9. Sallad: Häll bönorna i ett durkslag, spola dem i kallt vatten och låt rinna av. Skär gurkan i bitar. Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar. Blanda bönor, gurka och paprika. Strimla och blanda i basilikan. Ringla över olivolja och vinäger. Salta och peppra.
  10. Till servering: Servera auberginen med gryn, sallad och gräddfil.

För alla

Kontrollera noga innehållet i pastasåsen.
Fri från laktos och ägg.
Gör glutenfri: byt ut durumvete mot glutenfri couscous, quinoa eller ris.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt ostalternativ.

Osten kan innehålla löpe.

Tips

Servera gärna med ett klick matyoghurt.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 rödlök
  • 2 auberginer (à ca 300 g)
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk oregano
  • salt
  • peppar
  • 1 förp pastasås chili (à 390 g)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 150 g manchegoost
  • 4 port durumvete
Sallad
  • 1 förp kokta kidneybönor (à 380 g)
  • 1 gurka
  • 1 röd paprika
  • 1/2 kruka basilika
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk rödvinsvinäger
Till servering
  • 1 1/2 dl gräddfil

Näringsvärde
Per portion

Energi 2474 kJ / 590 kCal

Klimatguide

0,5 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept