Gratäng med blomkål, knaperstekt bacon och ströbröd

Mättande gratäng med blomkål och knaperstekt bacon och en touch av rosmarin är ett recept som mättar alla magar mitt i veckan. Servera gärna med en grön sallad.
Ett recept från:
Buffé nr 2, 2011

Gör så här
01:00:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3066 KJ / 731 kCal
Fett60 g
Salt3 g
Kolhydrater20 g
Protein28 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
9 stVäldigt god! Jag klippte baconet i småbitar, knaperstekte det och blandade i ”smeten” innan det hälldes över blomkålen. Toppade också med panko för extra krisp vilket blev jättegott.
Josefin
Fantastiskt god och speciellt den knapriga ”toppingen” som blev riktig bra!
Stig
Den här blev direkt älskad av hela familjen! Vi bokar också först blomkålen i 10 min, tar mer vitlök och mjölk samt mindre rosmarin. Vi blandade också i lite Maizena förra gången. Har provat byta ut bacon mot fetaost, också gott. Vi längtar till blomkålssäsongen.
Ann-charlotte
Så gott! Vilken överraskning! Det blev en vegetarisk kväll med sallad och utan bacon. Använde ströbröd istället och la till örter från trädgården. La till en potatis också som jag hittade i kylen. Ugnsvärme 200 grader 35 minuter tillagning - perfekt.
Sven-erik
Mums! Jag kokte blomkålen i saltat vatten ca 10 min och la den sedan i formen. Inget salt i gratängen däremot 1/2 krm peppar. Tilllagningen i ugnen blev ca 35 min i stället.
Ida
Hej! Vi hade i salt också och det blev lite väl salt, men väldigt gott ändå. Antagligen eftersom osten är salt. Vi tyckte hur som helst det här var ett kanonrecept. Jag har lite svårt för blomkål men det är ju nyttigt och billigt,så jag har letat efter goda blomkålsrecept. Det här kommer vi definitivt att laga igen!
Maria
Hej Inga-Lill! Vi har inte tillagat med salt och peppar för vi tyckte det var tillräckligt med salt från osten och baconet. Men självklart kan man smaksätta själv med både salt och peppar.
Ica-köket
Såsen skar sig och smakade bara rosmarin. Rosmarinen dolde blomkålssmaken. jag kommer inte att laga det igen.
Ann-chatrine
I receptet skall det stå : salt och peppar !! Är man inte så van att laga mat utan följer receptet så blir det inte gott utan dom vanligaste kryddorna!!!!
Inga-lill