Gratäng med blomkål, knaperstekt bacon och ströbröd

Betyg 3.7 av 5.56 personer har röstat
Receptet har 9 kommentarer
Gratäng med blomkål, knaperstekt bacon och ströbröd

Mättande gratäng med blomkål och knaperstekt bacon och en touch av rosmarin är ett recept som mättar alla magar mitt i veckan. Servera gärna med en grön sallad.

Ett recept från:
Buffé nr 2, 2011

Gratäng med blomkål, knaperstekt bacon och ströbröd

Ingredienser

4 portioner
1 blomkålshuvud (à ca 800 g)
smör eller matfett till formen
1 vitlöksklyfta
2 dl crème fraiche
2 dl mjölk
150 g riven cheddarost
peppar
ev salt
3 skivor vitt bröd med kanterna kvar
1 rosmarinkvist
2 msk olivolja
2 paket bacon (à 140 g)

Gör så här

01:00:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

9 st
  • Väldigt god! Jag klippte baconet i småbitar, knaperstekte det och blandade i ”smeten” innan det hälldes över blomkålen. Toppade också med panko för extra krisp vilket blev jättegott.

    Josefin

  • Fantastiskt god och speciellt den knapriga ”toppingen” som blev riktig bra!

    Stig

  • Den här blev direkt älskad av hela familjen! Vi bokar också först blomkålen i 10 min, tar mer vitlök och mjölk samt mindre rosmarin. Vi blandade också i lite Maizena förra gången. Har provat byta ut bacon mot fetaost, också gott. Vi längtar till blomkålssäsongen.

    Ann-charlotte

  • Så gott! Vilken överraskning! Det blev en vegetarisk kväll med sallad och utan bacon. Använde ströbröd istället och la till örter från trädgården. La till en potatis också som jag hittade i kylen. Ugnsvärme 200 grader 35 minuter tillagning - perfekt.

    Sven-erik

  • Mums! Jag kokte blomkålen i saltat vatten ca 10 min och la den sedan i formen. Inget salt i gratängen däremot 1/2 krm peppar. Tilllagningen i ugnen blev ca 35 min i stället.

    Ida

  • Hej! Vi hade i salt också och det blev lite väl salt, men väldigt gott ändå. Antagligen eftersom osten är salt. Vi tyckte hur som helst det här var ett kanonrecept. Jag har lite svårt för blomkål men det är ju nyttigt och billigt,så jag har letat efter goda blomkålsrecept. Det här kommer vi definitivt att laga igen!

    Maria

  • Hej Inga-Lill! Vi har inte tillagat med salt och peppar för vi tyckte det var tillräckligt med salt från osten och baconet. Men självklart kan man smaksätta själv med både salt och peppar.

    Ica-köket

  • Såsen skar sig och smakade bara rosmarin. Rosmarinen dolde blomkålssmaken. jag kommer inte att laga det igen.

    Ann-chatrine

  • I receptet skall det stå : salt och peppar !! Är man inte så van att laga mat utan följer receptet så blir det inte gott utan dom vanligaste kryddorna!!!!

    Inga-lill

Näringsvärde per portion

Energi3066 KJ / 731 kCal
Fett60 g
Salt3 g
Kolhydrater20 g
Protein28 g

Klimatguide

0,5 - 1,40 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Testa liknande recept

  • Cheddarsamosas
    Betyg 5 av 5.1 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 45 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Grilled cheese med äpple
    Betyg 3.3 av 5.8 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Bye bye christmas-quesadilla
    Betyg 3.5 av 5.34 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 15 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Glöggkokta päron med cheddar
    Betyg 4.9 av 5.8 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad
  • Mac & Audu cheese
    Betyg 5 av 5.3 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad