UNDER 30 MIN | Enkel

Nöttoppar

Nöttoppen är en populär kaka som bakas helt utan mjöl, vilket gör den till en glutenfri goding som passar många. Med hasselnötter, smör, ägg och socker som enda ingredienser bakar du enkelt en fikafavorit som aldrig går ur tiden.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 16 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Mal nötterna i en mandelkvarn och smält smöret. Rör ihop ägg och socker. Blanda ner nötter och smör. 
  3. Klicka ut smeten i "toppar" på en plåt med bakplåtspapper och lägg en nöt i varje kaka.
  4. Garnering: Grädda mitt i ugnen ca 7 minuter. Låt svalna på galler.

För alla

Fri från gluten. Innehåller ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkproteinfritt ersättningsalternativ.

Receptet har uppdaterats 2020-06.
OBS! viktigt att om man maler hasselnötterna själv är vikten 110 g köper man färdigt hasselnötsmjöl så är vikten 140 g för att de ska hålla formen och inte flyta ut.

Ingredienser

Portioner: ca 16 st
  • 2 dl hasselnötter (2 dl motsvarar ca 110 g) köper du hasselnötsmjöl ska du använda 140 g för 16 st toppar
  • 25 g smör
  • 1 ägg
  • 1 dl strösocker
Garnering
  • hasselnötter