Nöttoppar
Nöttoppen är en populär kaka som bakas helt utan mjöl, vilket gör den till en glutenfri goding som passar många. Med hasselnötter, smör, ägg och socker som enda ingredienser bakar du enkelt en fikafavorit som aldrig går ur tiden.
Ingredienser
ca 16 st
2 dl hasselnötter (2 dl motsvarar ca 110 g) köper du hasselnötsmjöl ska du använda 140 g för 16 st toppar
25 g smör
1 ägg (à ca 55 g)
1 dl strösocker
Garnering
hasselnötter
För alla
Fri från gluten. Innehåller ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkproteinfritt ersättningsalternativ.
Receptet har uppdaterats 2020-06.
OBS! viktigt att om man maler hasselnötterna själv är vikten 110 g köper man färdigt hasselnötsmjöl så är vikten 140 g för att de ska hålla formen och inte flyta ut.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Nej, det här var för dåligt☹️ Följde receptet men fick blanda i er mer hasselnötter, då smeten var alldeles för vek (bagarspråk för en ”rinnig” deg). Resultatet: Allt flöt ut på plåten👎 Hälsar Håkan (den vanligtvis glade bagaren i Malmö)
Håkan
2023-12-12Följde receptet till punkt å pricka å var noggrann med mätningen å de flöt bara ut....
Ann
2023-05-07Hej Ann! Ursäkta sent svar. Våra kockar har provbakat recept ytterligare en gång och det enda vi tillägger i recptet efter provbakningen är vikt på ägget (55 g). Våra nöttoppar blev toppiga och fina. Det är tyvärr jättesvårt att säga vad som kan ha gått fel när du bakade. ❤ Hälsningar Elina
Redaktionen
2023-07-04Följde receptet till punkt och pricka, blev hur bra som helst. Gjorde kakorna i form p.g.a. lämnade kommentarer, men det hade inte spelat ngn roll. Fick höga fina toppar som inte hade flutit ut oavsett. Tricket är att ha en ganska fast smet och då spelar storleken på ägg roll. Det räcker att ägget är aningen större, så riskerar man att smeten blir för lös. Ett tips är att inte ha i hela ägget direkt.
Elise
2022-06-16