Gougères - chouxbollar med ost
Gougères är ett franskt, salt bakverk på chouxdeg som fylls med en kräm på lagrad ost. Resultatet blir små fluffiga och saftiga mumsbitar som är oemotståndligt goda och passar utmärkt som tilltugg till fördrinken.
Ett recept från:
Buffé nr 12, 2021
Ingredienser
6 portioner
Smet
1 dl mjölk (3%)
1 dl vatten
100 g smör
1/2 tsk salt
2 krm strösocker
2 dl vetemjöl (2 dl motsvarar 120 g)
3 ägg (à ca 60 g)
Ostkräm
150 g lagrad hårdost (gärna Västerbottensost eller Gruyère)
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk (3%)
1 msk majsstärkelse
1 krm salt
1/2 krm riven muskotnöt
Gör så här
00:20:00
00:20:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1772 KJ / 423 kCal
Fett34 g
Salt1 g
Kolhydrater18 g
Protein12 g
Kommentarer
Till er som får "platta" bakverk. När det gäller Choxsmet är det viktigt att man är noga med mängder och att äggen röres i ett i taget. Men det jag lärt mig är det avgörande, är att aldrig öppna ugnsluckan under de 10 första minuterna. Det resulterar till hopsjunkna Choux i nästan alla fall. Hoppas detta kan hjälpa er att försöka igen 😀
Raven
2024-04-09Tack Raven för dina tips! Vi har provlagat om receptet och b la uppdaterat tillvägagångssätt, temperatur i ugn. Hälsningar Ulrika
Redaktionen
2024-12-10Platta som plättar. Något är fel med receptet
Hanna
2022-12-31Supergoda bollar, gjorde med västerbottensost. Blev en stor sats (ca 30st) då vi hade det till soppa. Bollarna blev fina och fluffiga, körde på varmluft. Lät smeten ligga över natten, toppen att kunna förbereda allt innan och sen slänga ihop.
Ida
2022-01-06