Gougères - chouxbollar med ost

Gougères är ett franskt, salt bakverk på chouxdeg som fylls med en kräm på lagrad ost. Resultatet blir små fluffiga och saftiga mumsbitar som är oemotståndligt goda och passar utmärkt som tilltugg till fördrinken.
Ett recept från:
Buffé nr 12, 2021

Ingredienser
6 portioner
Smet
1 dl mjölk (3%)
1 dl vatten
100 g smör
1/2 tsk salt
2 krm strösocker
2 dl vetemjöl (2 dl motsvarar 120 g)
3 ägg (à ca 60 g)
Ostkräm
150 g lagrad hårdost (gärna Västerbottensost eller Gruyère)
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk (3%)
1 msk majsstärkelse
1 krm salt
1/2 krm riven muskotnöt
Gör så här
00:20:00
00:20:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1772 KJ / 423 kCal
Fett34 g
Salt1 g
Kolhydrater18 g
Protein12 g
Kommentarer
6 stJag förstår inte helt. Ska bollarna svalna i ugnen?
Julia
Hej Julia! Jag förstår din fråga, det var kanske lite otydligt. Dom ska inte svalna i ugnen. Jag har förtydligat receptet nu. Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
Till er som får "platta" bakverk. När det gäller Choxsmet är det viktigt att man är noga med mängder och att äggen röres i ett i taget. Men det jag lärt mig är det avgörande, är att aldrig öppna ugnsluckan under de 10 första minuterna. Det resulterar till hopsjunkna Choux i nästan alla fall. Hoppas detta kan hjälpa er att försöka igen 😀
Raven
Tack Raven för dina tips! Vi har provlagat om receptet och b la uppdaterat tillvägagångssätt, temperatur i ugn. Hälsningar Ulrika
ICA-köket
Platta som plättar. Något är fel med receptet
Hanna