Gotlandslimpa

Mustig råglimpa med sirap och pomerans. Låt en enkel fördeg stå över natten. Nästa dag knådar du ihop resterande ingredienser och bakar ut limpor som penslas med sirap och kaffe för fin smak och färg.

Ingredienser
2 bröd
Dag 1
9 dl rågsikt (9 dl motsvarar 500 g)
1 msk salt
7 1/2 dl vatten
2 tsk ättiksprit (12%)
Dag 2
50 g färsk jäst
2 msk vatten
3 msk malda pomeransskal
2 msk mörk sirap eller brödsirap
ca 11 dl vetemjöl special (11 dl motsvarar ca 600 g)
Pensling
1 msk mörk sirap eller brödsirap
1 msk kaffe
Gör så här
00:10:00
01:00:00
00:40:00
00:50:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsberäkningen är beräknad per bröd.
Energi8541 KJ / 2041 kCal
Fett9.6 g
Kolhydrater411.3 g
Protein64.6 g
Kommentarer
9 stJag hadefått receptet av en väninna
Anna-lena
Väldigt gott bröd men blev utan kryddor
Evelina
Så gott bröd och relativt enkelt, bara man planerar. Men varför känns det som man äter sand? Är det pomeransen som är så knastrig?
Annelie
Hej Annelie! Ursäkta sent svar. Hmm.. tyvärr svårt att veta varför du upplevde sen som lite sandig i konsistensen. Det kan mycket väl ha varit pomeransen. 😊 Hälsningar Elina
ICA-köket
Malin. Tänk ungefär 12 timmar. +/- några timmar har ingen större betydelse.
Jesper
Malin. Det har ingen betydelse när på kvällen du skållar degen.
Maria
Limpan är jättegod. Det blir för stora limpor med två. Jag delade upp degen på tre o det blev lagom brödskivor
Ragnhild
Jag ska testa att baka detta bröd nu till jul. Men hur många timmar är de som gäller? Det står över natten. Men frågan är om man gör degen vid åtta eller elva på kvällen liksom.? Snälla hjälp mej.
Malin
I min ugn räckte det med 35 min. Jättegott bröd. Nästa gång ska jag pröva att göra limpor istället.
Barbro
Älskar dettambröd, går inte att va utan på julen. Har annars bakat med bara rågsikt, testar nu med vetemjöl special.
Liz