Godaste lussebullen

Saffransbullar ska vara mjuka, luftiga och sprida en härlig doft av saffran. Det är hur enkelt som helst att baka sådana bullar – följ bara det här receptet som är noga provbakat så kommer du att lyckas!
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2013

Ingredienser
1 sats, ca 40 bullar
2 paket saffran (à 1/2 g)
2 dl strösocker
2 msk rom eller vatten
175 g rumstempererat smör
50 g jäst
5 dl rumstempererad mjölk (3 %)
1/2 tsk salt
800 - 900 g vetemjöl (800g motsvarar ca 13 1/2 dl och 900 g ca 15 dl)
1 dl russin
mjöl till utbakning
1 ägg till pensling
Gör så här
00:30:00
00:15:00
00:20:00
01:00:00
00:30:00
00:30:00
00:10:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat per bulle på 40 bullar.
Energi557 KJ / 133 kCal
Fett4 g
Salt0.16 g
Kolhydrater21 g
Protein3 g
Kommentarer
302 stJättebra recept. Lägg till en tjuga på riktigt mjöl. Jag bakade senast på Ölandsvete och Santa Maria saffran - jag lovar, det gör skillnad.
Jonas
Kan man låta saffran stå under natten i vattnet? 8-10 timmar ?
Joel
Hej Joel! Ja, det fungerar fint! Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
Hej. Jag har bakat enligt receptet under alla år. Bara längre jäsning hos mig. Barnen älsakar mina lussekatter. Violetta
Violetta
Provat detta recept två gånger nu. Första försöket kändes väldigt klibbigt och kladdigt, hade maxat mjölet. 15dl. Men de blev luftiga och goda. Andra försöket hade jag 14dl mjöl, jäste 1h. Vägde upp 50gr per bit och rullade ihop. Blev 33st. Hade funkat med 40gr också så blir det nog 40st. Andra gången blev de ännu godare. Kändes mindre klibbigt, vet ej varför. Mjölade händerna och det funka bra. Mycket bra recept!! Provade med rom, men märkte ingen skillnad😅
My
Bästa receptet. Dags för tredje baket idag denna vintern. Tar mindre mängden mjöl, extra saffran o använder maskin. Fantastiskt att se hur degen ändrar karaktär när den är färdigknådad. Lättarbetad o blir fina lussekatter. Saftiga, fluffiga o goda! Se till att ingredienserna är rumsvarma o inte för kalla. Det är viktigt.
Cecilia
Det absolut bästa receptet på lussebullar som jag bakat i flera år. Tack för bra recept!
Matilda
Så fluffiga och underbara!
Hanna
Otroligt recept!! Jag har bakat två gånger med en påse torrjäst istället för färsk, och havremjölk och veganskt margarin för att få veganska lussekatter. Funkar superbra! Värmer degvätskan lite först för torrjästens skull. Men blir så saftiga och fina bullar! Rekommenderas!!
Sara
Jag trodde alltid innan att det var för lite mjöl i receptet men har upptäckt att knådningen var för kort. Jag har bakat "fel" i massa år tills jag förstod att det är knådningen som utvecklar glutentrådarna och en kletig deg blir istället smidig och lättarbetad och behöver knappt nån mjöl till utbakningen. Väger alltid mjölet och litar på knådningen. Har bakat detta receptet i 10 och det är det bästa, bakade med kesella förut. Jag kör i min köksassistent minst 12 minuter då blir degen perfekt.
Evelina
Jättebra recept!
Elisabeth