Godaste lussebullen

Betyg 4.5 av 5.1427 personer har röstat
Receptet har 302 kommentarer
Godaste lussebullen

Saffransbullar ska vara mjuka, luftiga och sprida en härlig doft av saffran. Det är hur enkelt som helst att baka sådana bullar – följ bara det här receptet som är noga provbakat så kommer du att lyckas!

Ett recept från:
Buffé nr 11, 2013

Godaste lussebullen

Ingredienser

1 sats, ca 40 bullar
2 paket saffran (à 1/2 g)
2 dl strösocker
2 msk rom eller vatten
175 g rumstempererat smör
50 g jäst
5 dl rumstempererad mjölk (3 %)
1/2 tsk salt
800 - 900 g vetemjöl (800g motsvarar ca 13 1/2 dl och 900 g ca 15 dl)
1 dl russin
mjöl till utbakning
1 ägg till pensling

Gör så här

00:30:00
00:15:00
00:20:00
01:00:00
00:30:00
00:30:00
00:10:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

302 st
  • Jättebra recept. Lägg till en tjuga på riktigt mjöl. Jag bakade senast på Ölandsvete och Santa Maria saffran - jag lovar, det gör skillnad.

    Jonas

  • Kan man låta saffran stå under natten i vattnet? 8-10 timmar ?

    Joel

    Hej Joel! Ja, det fungerar fint! Vänliga hälsningar Tove

    ICA-köket

  • Hej. Jag har bakat enligt receptet under alla år. Bara längre jäsning hos mig. Barnen älsakar mina lussekatter. Violetta

    Violetta

  • Provat detta recept två gånger nu. Första försöket kändes väldigt klibbigt och kladdigt, hade maxat mjölet. 15dl. Men de blev luftiga och goda. Andra försöket hade jag 14dl mjöl, jäste 1h. Vägde upp 50gr per bit och rullade ihop. Blev 33st. Hade funkat med 40gr också så blir det nog 40st. Andra gången blev de ännu godare. Kändes mindre klibbigt, vet ej varför. Mjölade händerna och det funka bra. Mycket bra recept!! Provade med rom, men märkte ingen skillnad😅

    My

  • Bästa receptet. Dags för tredje baket idag denna vintern. Tar mindre mängden mjöl, extra saffran o använder maskin. Fantastiskt att se hur degen ändrar karaktär när den är färdigknådad. Lättarbetad o blir fina lussekatter. Saftiga, fluffiga o goda! Se till att ingredienserna är rumsvarma o inte för kalla. Det är viktigt.

    Cecilia

  • Det absolut bästa receptet på lussebullar som jag bakat i flera år. Tack för bra recept!

    Matilda

  • Så fluffiga och underbara!

    Hanna

  • Otroligt recept!! Jag har bakat två gånger med en påse torrjäst istället för färsk, och havremjölk och veganskt margarin för att få veganska lussekatter. Funkar superbra! Värmer degvätskan lite först för torrjästens skull. Men blir så saftiga och fina bullar! Rekommenderas!!

    Sara

  • Jag trodde alltid innan att det var för lite mjöl i receptet men har upptäckt att knådningen var för kort. Jag har bakat "fel" i massa år tills jag förstod att det är knådningen som utvecklar glutentrådarna och en kletig deg blir istället smidig och lättarbetad och behöver knappt nån mjöl till utbakningen. Väger alltid mjölet och litar på knådningen. Har bakat detta receptet i 10 och det är det bästa, bakade med kesella förut. Jag kör i min köksassistent minst 12 minuter då blir degen perfekt.

    Evelina

  • Jättebra recept!

    Elisabeth

Näringsvärde per portion

Näringsvärdet är beräknat per bulle på 40 bullar.
Energi557 KJ / 133 kCal
Fett4 g
Salt0.16 g
Kolhydrater21 g
Protein3 g

Testa liknande recept

  • Lussebullar med kvarg
    Betyg 4.4 av 5.579 personer har röstat
    Receptet har 191 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Lussebullar
    Betyg 4.2 av 5.2549 personer har röstat
    Receptet har 212 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Veganska lussebullar
    Betyg 4.6 av 5.180 personer har röstat
    Receptet har 33 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Ostbollar med romrussin
    Betyg 2 av 5.4 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad