Glutenfritt bröd med filmjölk

Detta glutenfria bröd på bovete bakar du med filmjölk - det blir garanterat saftigt varje gång! Extra gott blir det med fikon i degen som tillför ljuvlig sötma och grovhackade hasselnötter ger ett härligt krisp. Avnjut med valfritt pålägg!
Ett recept från:
Buffé nr 1, 2024

Ingredienser
1 sats
3 dl glutenfria havregryn (3 dl motsvarar ca 110 g)
1/2 dl Risenta pulveriserat (finmalen) psylliumfröskal (1/2 dl motsvarar ca 35 g)
2 1/2 dl Risenta bovetemjöl (2 1/2 dl motsvarar ca 160 g)
2 msk Risenta sesamfrön
2 dl Risenta solroskärnor
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 krm flingsalt
150 g torkade fikon
100 g hasselnötter
3 msk honung
6 dl filmjölk
Gör så här
01:00:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per sats
Näringsvärdet är beräknat på brödets torrvikt och avser 1 bröd.
Energi14063 KJ / 3361 kCal
Fett172 g
Salt4 g
Kolhydrater325 g
Protein94 g
Kommentarer
57 stHej! Kan man byta ut filmjölken mot turkisk yoghurt, eller blir det för kompakt då?
Joanna
Hej Joanna! Det är inget vi har provlagat, men jag ser längre ner i kommentarerna att det finns de som bytt ut fil mot yoghurt, dock vet jag inte om det är Turkisk yoghurt då, som är lite tjockare. Om du provar får du gärna berätta hur det gick. Vänliga hälsningar Leif
ICA-köket
Testade byta fikon mot frysta blåbär och ca 1 msk fänkålsfrön. Blev gott! Hade behövt vara inne längre, i alla fall 70 minuter. Får nästa gång testa göra enligt receptet :)
Madeleine
Jag har bakat d här limpan flertal ggr, m bra resultat. Nu tog jag mest havremjölk å bara 1 dl yoghurt ( vill minska andelen mejeriprodukter). Den här ggn höll inte limpan ihop utan faller i smulor. Behövs filprod/syran för att hålla ihop smeten, el vad har hänt ?// Kerstin
Kerstin
Ni säger att ni har ändrat vikten på premium psyllium för 1/2 dl väger bara 15gram men det står i ert recept att det väger 35 gram.
Gunilla
Hej Gunilla! Vi har använt det mörka psyllium mjölet som väger 35 gram/ 1/2 dl. Det finns också en variant, tror det är Risentas som är mer som ett vitt fluff, det väger 15 gram/ 0,5 dl. Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
Fantastiskt gott! Perfekt för min man med diabetes.
Sirpa
Detta är det godaste brödet jag vet.
Daniel
jag undrar om det verkligen ska vara så mycket psylliumpulver i degen? Full av förväntan bakade jag brödet och efter en timme tog jag ut den cementliknanade limpan. Inget jäsmedel hade bitit på den. Det går att äta om man skär jättetunna skivor och rostar. Brödet ser fantastiskt ut på bilden. Vet inte om jag ska satsa på ett försök till.
Laine
Skriv gärna hur stor form som behövs - jag försökte med en ”normal” formbrödsform och blev tvungen att byta ut den mot en större eftersom den blev proppfull med smet. Dessutom verkar det inte stämma det som står i kommentarerna om fiberhusk (att det inte går att använda) för på det paketet står det ”pulveriserade psylliumfröskal” och vikt per volym är också rätt. Googlar man litegrann så lär man sig snabbt att fiberhusk är ett varumärke och att det som är intressant är hur finmalet det är.
Gabriella
Måste havregrynen vara glutenfria?
David
Hej David! Detta är kategoriserat som ett glutenfritt recept så därav står det glutenfria havregryn. Men om man tål gluten behöver man så klart inte använda det! Lycka till. Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
Hej har inte bakat ännu. Skulle baka till min dotter och tycker det här ser bra ut och enkelt. Men vi vill inte ha i frukt ö honung. Tycker inte bröd ska vara sött. Kan man bara strunta i det? Mvh/ Tina
Stina
Hej Stina! Frukten kan du hoppa över men jag skulle ändå ha lite honung i, den balanseras ju upp av den syrliga filmjölken. Hoppas det smakar. Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket