Glutenfria lussekatter

Du som har letat med ljus och lykta efter ett noga provbakat recept på glutenfria lussekatter kan sluta nu. Med xantangummi i degen får du fluffigt resultat utan bismak. Tänk bara på att äta lussekatterna helt nybakta, frys annars in och värm vartefter.
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2016

Ingredienser
20 st
2 dl rismjöl
2 dl potatismjöl
1 dl durramjöl
1 dl strösocker
2 tsk xantangummi
1/2 tsk salt
2 krm vaniljpulver
3 1/2 dl mjölk (3%)
1/2 paket jäst (à 50 g)
75 g rumsvarmt smör i tärningar
1 paket saffran (à 1/2 g)
2 msk russin
Till pensling
1 uppvispat ägg
Gör så här
00:00:00
00:00:00
00:00:00
00:00:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per st
Energi1167 KJ / 279 kCal
Fett5 g
Salt0.3 g
Kolhydrater40 g
Protein18 g
Kommentarer
13 stHej, detta är det bästa recept jag hittat, lite kladdigt att göra men blir alltid väldigt goda. Ibland får man justera gräddningen lite efter ugn då de blir lite för degiga inuti om man inte gräddar dem tillräckligt. Kan räcka med en minuts skillnad på dessa.
Nicole
Jag fattar inte. Mina bullar rinner ut på plåten som pannkakssmet. Blir inga lussebullar av det alls. 😔
Miranda
Hej Miranda! Nej vad tråkigt att lussekatterna inte blev bra. Smeten är lösare än en vanlig saffransdeg därför spritsar man den, men den är inte lika lös som en pannkakssmet. Jag vet inte riktigt vad som blivit fel. Stod bullarna för varmt under jäsningen så att smöret smälte? Har du använt alla ingredienser enligt receptet eller bytte du ut någon? Hälsningar Ulrika
ICA-köket
Hur många gram är 1 Xantangummi?
Josephine
Hej Josephine! Vi har skrivit 1 tesked. Hälsningar Michelle
ICA-köket
Enkelt recept, jäsningen såg jättebra ut, gräddningen lika så ca 15 sekunder efter att jag tagit ut dom ur ugnen så sjönk dom bara ihop, vad kan jag ha gjort för fel?
Eléne
Hej Eléne! Det låter nästan som att de kan ha blivit överjästa. Om rummet är varmt där man bakar så kan det gå mycket fortare och tvärtom. Men hoppas på bättre lycka nästa gång. Hälsningar Michelle
ICA-köket
Jättegoda, saftiga och fluffiga. Tack för det här receptet!
Pernilla
Jätteuppskattade lussekatter! Tacksamt att spritsa glutenfri deg.
Aino
Fantastiskt goda och lättbakade ( spritsade) lussebullar. Var saftiga även två dagar senare. Smakar som " vanliga" lussebullar. Det som tog längst tid var att mäta upp ingredienserna och köra symaskinen. Resten var gjort på ett kick.
Ann-katrin
Hej Gabriela! Läs gärna denna artikel från Buffé nr 10 2016 på sidan 5 om Xantangummi http://www.e-magin.se/paper/3tc8q2x3/paper/1 Skulle inte rekommendera att byta ut Xantangummit. Finns hos välsorterade butiker, om det inte finns - prata med din handlar så kan denna beställa hem. Annars kan vi rekommendera dessa med vanlig el laktosfri mjölk istället för mjölkfria produkter. http://www.ica.se/recept/saffransbullar-gluten-och-mjolkproteinfria-691283/ Lycka till! Hälsningar Michelle
Ica-köket
Hej! Fantastiskt att ni har testat fram ett bra recept på glutenfria lussebullar! Jag har nu ringt runt till alla ICA butiker jag kan komma på där jag bor, tyvärr har ingen ICA butik Durramjöl i sitt sortiment. Däremot hittade jag på Coop Forum. Så där ska jag handla idag. Det var länge sedan.
Pernilla
Hej Anders & Birgitta! Ja, det är mycket att hålla koll på nu inför julen :). Nu har vi såklart ändrat till à 50 g på jästen, men det är 25 g som ska användas. Saffran däremot brukar paketen ligga på 1/2 g. Hälsningar Michelle
Ica-köket