Glutenfri västerbottenpaj

Glutenfri Västerbottensostpaj är lätt som en plätt att svänga ihop. I det här receptet byter du en liten del av smöret mot krämig kvarg vilket gör degen både lättarbetad och något magrare – men minst lika god! Servera gärna med en klick crème fraiche, rödlök och lite läcker löjrom.

Ingredienser
4 portioner
3 dl fin glutenfri mjölmix (3 dl motsvarar 180 g)
75 g smör
1 dl naturell kvarg 10 % (1 dl motsvarar 100 g)
1 msk vatten
Fyllning
3 ägg
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
4 dl riven Västerbottensost
Till servering
sallad
Gör så här
00:00:00
00:00:00
00:00:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3007 KJ / 718 kCal
Fett52 g
Salt1.75 g
Kolhydrater38 g
Protein25 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
20 stVarför kavla m plastfolie? Har ni tänkt på all mikroplast som förs över t pajen? Plast i blodet o ffa hjärnan är en realitet idag.
Åsa
Använd 4dl mjöl istället. Är klar i ugnen efter 25min. Kvarg eller kesella fungerar likaväl
Karl
Det går inte att få tag på kvarg, slut i alla butiker. Vad kan jag använda istället?
Linda
Hej Linda! Byt ut kvargen mot naturell färskost, det bör gå lika bra. Glad midsommar. Hälsninger Leif
ICA-köket
Behövs inget bakpulver i degen?
Helene
Hej Helene! I det här receptet behövs det inte bakpulver. Hoppas du gillar den! Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
Jag la aluminiumfolie på och sänkte till 200 grader efter 10 minuter. Då fick pajen fin färg och inte bränd. Tyckte degen var för lite så gjorde dubbel sats.
Stina
Nån som har erfarenhet av att göra denna några dagar i förväg och hur det resultatet blir?
Jennifer
Kanske lite väl brun men smaken helt ok
Britt marie
Supermumsig! Blev lite brun (kanske lite hög temperatur?, men smaken var kalas!
Anna-sofia
Jag tycker att 225° är alldeles för hög temperatur. 200° hade räckt. Pajen blev nästan brun/svart.
Dorrit
Hur ska receptet beräknas för att fylla en ’normal’ pajform 🤷🏻♀️ 😅?
Monika