ÖVER 60 MIN | Medel

Glutenfri pizza med krossad potatis, rosmarin och oliver

Baka glutenfri pizza till middag! Den glutenfria pizzadegen görs med psylliumhusk, havremjöl, rismjöl och majsmjöl. Vi toppar pizzan med bara goda grejer: potatis, mozzarella och oliver. Detta recept ingår i Söndagspreppen där du genom lite prepp förbereder grunden till fyra måltider.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Detta recept är från Söndagspreppen, ett smart sätt att förbereda flera rätter för att vinna tid senare i veckan.

  1. Koka potatisen. Häll av vattnet och låt svalna.
  2. Pizzadeg: Rör ut jästen i vatten. Tillsätt salt, socker, olivolja och psylliumhusk. Låt stå i 10 min. Blanda bakpulver, havremjöl, rismjöl och majsmjöl.
  3. Rör ner mjölblandningen lite i taget och blanda ordentligt. Degen ska vara ganska kladdig och behöver inte knådas. Låt jäsa i 30 minuter i rumstemperatur.
  4. Sätt ugnen på 250°C.
  5. Topping: Krossa potatisen med händerna eller en träslev. Halvera oliverna. Bryt mozzarellan i mindre bitar. Plocka rosmarinen.
  6. Ta olivolja på händerna och tryck ut degen på en bakpappersklädd plåt till en ca 1 ½ cm tjock platta. Bred på crème fraîche och fördela potatis, oliver och rosmarin över pizzan. Krydda med salt och peppar.
  7. Sänk ugnstemperaturen till 225°C och baka pizzan 20–30 min tills den fått fin färg.
  8. Toppa med mozzarella och servera direkt.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av crème fraiche och mozzarella.
Gör mjölkproteinfri: byt ut crème fraiche och mozzarella mot mjölkproteinfria ersättningalternativ.

Ingredienser

Portioner: 4
  • ca 1 kg potatis
Pizzadeg
  • 25 g färsk jäst
  • 4 dl ljummet vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk psylliumhusk
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 1/2 dl glutenfritt havremjöl eller mixade havregryn (framställda av ren havre)
  • 3 dl rismjöl
  • 1 dl majsmjöl
Topping
  • 2 dl urkärnade gröna oliver
  • 2 mozzarellaostar (à 125 g)
  • 1 kruka rosmarin
  • ca 1 msk olivolja
  • 1 1/2 dl crème fraiche
  • 1 tsk flingsalt
  • 1/2 tsk svartpeppar