Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Glace au four med mascarponeglass, apelsin och hallon

Glace au four är en lyxig, fransk dessert fylld med glass blandad med mascarponeost, hallon och apelsin. På en botten av mandelmassa och apelsin, och toppad med maräng. Sött, kallt, varmt och frasigt – allt på en gång. En riktigt god och glassig efterrätt till festen!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Botten: Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Rita en cirkel ca 15 cm i diameter (för 8 port). Smörj den med lite matfett.
  3. Riv mandelmassan och det yttersta skalet av apelsinen. Använd resten av apelsinen till fyllningen.
  4. Vispa ner äggulorna i mandelmassan och apelsinskalet. Bred ut smeten i den uppritade cirkeln.
  5. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt kakan svalna på galler. 
  6. Fyllning: Rör ihop glassen med mascarponen. Frys glassen så att den blir bredbar. Bred glassen över botten. Täck den med plastfolie. Ställ in i frysen tills den ska gräddas.
  7. Sätt ugnen på 250°C med grillelementet på.
  8. Skala apelsinen och skär i hinnfria klyftor.
  9. Maräng: Vispa äggvitan och tillsätt lite socker i taget och vispa till en hård marängsmet.
  10. Lägg botten på en plåt. Lägg apelsinklyftor och hallon på glassen.  Bred över marängsmeten.
  11. Sätt in i nedre delen av ugnen 2-4 minuter eller tills marängen fått fin färg.
  12. Servera med apelsinklyftor och hallon.
  13. Servera genast.

För alla

Efterrätten är fri från gluten men innehåller mjölkprotein, laktos och ägg.

OBS! Livsmedelsverket rekommenderar att man kokar frysta hallon av utländskt ursprung. Bären kan nämligen bära på ett virus som orsakar vinterkräksjuka. Det är däremot ingen fara om du använder frysta hallon plockade i Sverige, därför rekommenderar vi att använda svenska hallon till detta recept.

Tips

Förbered med att baka mandelmassebotten. Blanda ihop glassfyllningen och bred den över botten. Täck den väl och frys tills den ska serveras. Går bra att göra dagen innan serveringen.

Ingredienser

Portioner: 8
Botten
  • 200 g mandelmassa
  • 1 apelsin
  • 2 äggulor
Fyllning
  • 1/2 l vaniljglass
  • 125 g mascarpone
  • 1 apelsin
  • 125 g hallon
Maräng
  • 2 äggvitor
  • 1 dl strösocker
Till servering
  • apelsiner
  • hallon
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1715 kJ / 411 kCal