Ghorme sabzi - Lamm- och spenatgryta

54
2
Ghorme sabzi - Lamm- och spenatgryta

En klassisk persisk khorest, alltså gryta, som får frisk smak av lime. Mört lammkött, en redig mängd färsk spenat, lök och kidneybönor kryddas med kanel, muskot och gräslök. Extra god blir lamm- och spenatgrytan om du serverar den med saffranskryddat ris.

Ett recept från:
Buffé nr 9, 2016

Ghorme sabzi - Lamm- och spenatgryta

Ingredienser

4 portioner
500 g grytbitar av lamm (t ex bog eller stek)
1 stor gul lök
500 g färsk spenat
1 kruka gräslök
2 förp kokta kidneybönor (à 400 g)
1 dl olivolja
1 tsk malen kanel
4 msk färskpressad limejuice
4 dl kokande vatten
2 krm malen muskot
1 1/2 tsk salt
2 krm peppar

Till servering

ris (vitt ris och/eller saffranskryddat ris ) eller potatis

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

54

Kommentarer

Elaheh

2021-11-23

Spenat borde absolut inte vara i Ghorme Sabzi, det är det första regeln som alla iranier lär sig när de ska laga den här grytan. Annars blir det till något helt annat. It’s a no no!

Afsaneh

2021-11-20

Det här är inte ghorme sabzi! Man har aldrig spenat eller kanel i grytan.

Näringsvärde per portion

Energi 3209 KJ / 767 kCal
Fett 343 g
Salt 36 g
Kolhydrater 661 g
Protein 429 g
Läs mer om näringsvärden