Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Avancerad

Färsk lammkorv

Gör egen lammkorv kryddad med rosmarin, timjan, persilja, vitlök och en tydlig smak av svartpeppar. Lammkött mals till en färs som blandas med vatten och sedan kyls ned ordentligt så att smeten binder sig. Ruggigt goda smaker som passar bra till en potatis- och kronärtskockssallad.

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2013
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

 1. Lägg köttet i frysen tills det är halvfryst. Spola fjälstren väl med vatten. Lägg dem i rikligt med ljummet vatten. Blanda kött, salt, peppar, timjan, rosmarin, persilja och peppar i en bunke. Skala och pressa i vitlöken. Blanda väl. Mal allt i köttkvarn.
 2. Lägg det malda i en bunke till en hushållsmaskin med degkrok. Tillsätt det kalla vattnet. Blanda i maskinen ca 2 minuter tills smeten håller
  ihop. Tillsätt ev mer vatten om smeten känns för fast.
 3. Montera korvhornet och kör fram korvsmeten till mynningen på hornet.
 4. Trä på fjälstret och gör en knut längst ut så nära korvhornets mynning som möjligt - ingen luft ska finnas i fjälstret.
 5. Håll i fjälstret mot hornet med ett löst grepp med ena handen. Mata ut smeten i fjälstret. Stoppa inte korven för hårt, då är det risk att den
  spricker vid stekning.
 6. Bind med steksnöre eller snurra fjälstret ett par varv till önskad längd på korven. Ta gärna hjälp av någon vid stoppningen – det underlättar
  mycket!
 7. Låt korven vila i rumstemperatur minst 30 minuter innan du steker eller sjuder den.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Tips

Få ingredienser
Kött, fett, salt, kryddor och fjälster är allt du behöver.

Använd våg
Var noga med salt- och kryddmängden. Räkna om ifall du har mindre mängd kött än receptet. Saltet binder smeten. Har du kött och fett separat tillsätts allt salt på köttet för bättre bindning och saftighet.

Hög kötthalt
Grunden i färskkorvar är 70–75 % kött och 20–25 % fett.

Smaken sitter i fettet
Inte riktigt, men fettet är smakbärare och bidrar med saftighet och konsistens. Snåla inte med det!

Tillsätt vätska – om det behövs
Upp till 10 % vätska kan tillsättas i form av vatten, buljong eller mjölk för ökad saftighet. Håll koll på temperaturen bara!

Håll låg temperatur
Gärna under 5°C. Frys köttet och fettet halvt innan du sätter igång. Kallare kött och fett ger bättre samspel med saltet, och korvarna blir saftigare. Väldigt viktigt om du tillsätter vätska. Blir smeten för varm rinner vätskan ut vid tillagning.

Fjälster
Grisfjälster är lättast att hitta i butik. Annars är tunntarm av får ett populärt fjälster till färskkorv. Det får mjuk och fin konsistens vid stekning. Tänk på att de tunna fårfjälstren inte passar till alla köksmaskiners korvhorn.

Ingredienser

 • 2 1/2 kg grytbitar av lamm
 • 2 1/2 msk malen svartpeppar
 • 1 msk salt
 • 4 tsk torkad timjan
 • 2 tsk torkad rosmarin
 • ca 3 dl hackad persilja
 • 4 vitlöksklyftor
 • ca 3 dl kallt vatten
 • fjälster av gris
Lägg till i inköpslistan

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer