UNDER 45 MIN | Medel

Fylld aubergine med ris och spenat

Aubergine blir väldigt smaklig och mjuk när den ugnsbakas, och extra gott blir det att fylla den med citron, svamp, ris, pulled oats och spenat. Ugnsrosta tills ytan blir vackert gyllenbrun, ät och njut!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Halvera auberginerna på längden. Gröp ur insidan så att du lämnar ca 1 cm av auberginköttet så det formar en skål.
  3. Hacka det urgröpta auberginköttet och spara det.
  4. Gnid in aubergineskålarna med olivolja och salt och rosta i ugn i 10 minuter.
  5. Vänd auberginen och rosta den andra sidan i 10 minuter.
  6. Fyllning: Bryn löken i en rejäl mängd olja, tillsätt svamp, vitlök, det urskrapade köttet från auberginerna, spenat och Pulled Oats. Stek i 2 till 3 minuter till.
  7. Tillsätt färskost, citronskal, smulad buljongtärning, persilja, dill, krossade tomater och tomatpuré. Blanda om väl och blanda till sist i det kokta riset.
  8. Fyll auberginerna och strö över ströbröd och ost. Rosta i ugn i 10-15 minuter tills ytan blir vackert gyllenbrun.

För alla

Fri från laktos, mjölkprotein och ägg men innehåller gluten.

Recept och bild i samarbete med Golden & Green.

Ingredienser

Portioner: 4
  • ca 800 g aubergine (800 g motsvarar ca 2 st)
  • 4 tsk olivolja
  • 1 krm salt
Fyllning
  • 1 hackad gul lök
  • rikligt med olivolja (till stekning)
  • 100 g tärnade champinjoner
  • 1/2 finhackad vitlöksklyfta
  • 200 g hackad färsk spenat
  • 240 g pulled oats tomat eller nude
  • 6 msk vegetabilisk färskost
  • skal av 1 citron
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 msk hackad färsk persilja
  • 2 msk hackad färsk dill
  • 200 g krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 1/2 dl kokt ris (2,5 dl motsvarar ca 200 g)
  • 4 msk ströbröd
  • 100 g vegetabilisk ost (gärna av parmesantyp)

Näringsvärde
Per portion

Energi 2443 kJ / 584 kCal

Klimatguide

0 - 0,5 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept