Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Medel

Frukt- och nötbröd

Ett lättbakat och saftigt frukt- och nötbröd som dessutom blir helt glutenfritt med en hemgjord glutenfri mjölmix bestående av majs-, havre-, ris- och potatismjöl. Låt helst brödet vila inlindat i bakduk till dagen efter.

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 2015
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för Ger 1 bröd portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Blanda psylliumfröskal, linfrön och sesamfrön i en bunke. Häll över kokande vatten och blanda väl. Låt svälla i 10 minuter.
  2. Blanda all mjölmix utom 1 msk (för 1 bröd), bikarbonat och salt väl i en bunke.
  3. Tillsätt filmjölken i fröblandningen och smula ner jästen. Vispa med elvisp tills jästen löses upp. Vispa ner mjölblandningen, sirap, hasselnötter och aprikoser.
  4. Häll smeten i en smord brödform, 1 1⁄2 liter. Strö över resterande mjölmix (1 msk för 1 bröd).
  5. Låt brödet jäsa övertäckt ca 1 timme.
  6. Sätt ugnen på 200°C.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Låt stå en halvtimme innan brödet stjälps upp. 
  8. Linda in brödet i bakduk och förvara framme över natten.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri filmjölk. Använd laktosfritt matfett eller olja till formen.
Gör mjölkproteinfri: byt ut filmjölk mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. Använd mjölkfritt matfett eller olja till formen.

Näringsberäkningen är per limpa.

Tips

Till 1 liter glutenfri mjölmix blandar du 3 dl majsmjöl, 4 dl havremjöl (rent för glutenfritt), 2 dl rismjöl och 1 dl potatismjöl. Använd 4 dl av mjölmixen till receptet (för 1 bröd). Förvara mjölmix som blir kvar i en tättslutande burk och använd till bröd, bullar och kakor.

Ingredienser

Portioner: Ger 1 bröd
  • 1 msk skal av psylliumfrön
  • 1 dl hela linfrön
  • 1 dl sesamfrön
  • 2 1/2 dl kokande vatten
  • 4 dl egenblandad glutenfri mjölmix (se recept i tipset nedan)
  • 2 tsk bikarbonat
  • 2 tsk salt
  • 1 1/2 dl filmjölk
  • 25 g färsk jäst
  • 1 dl mörk sirap
  • 2 dl rostade hasselnötter
  • 1 dl strimlade aprikoser
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 12743 kJ / 3047 kCal

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer