Fred’s macka med oxbringa, rotfruktschutney & senapsdressing | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Fred’s macka med oxbringa, rotfruktschutney & senapsdressing

Den här välmatade mackan tackar man inte nej till på en picknick! Rimmad oxbringa tar några timmar att koka, men sköter sig förstås själv i grytan. Chutneyn på rotfrukter ger chilihetta och dressingen piggt drag av dijonsenap och pepparrot.

Detta är ett recept från Buffé nr 5, 2013
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Lägg oxbringan i en kastrull. Häll på vatten så att det täcker. Tillsätt lagerblad, pepparkorn och skalad och klyftad lök. Koka upp och skumma av.
  2. Låt oxbringan småkoka tills den är helt mör, 2–3 timmar, skumma då och då. Låt den kallna i buljongen.
  3. Antingen serverar man den kall eller värmer upp den i sin egen buljong före servering. Ta upp oxbringan och skär i tunna skivor.
  4. Chutney: Skala och skär rotfrukterna i 1/2 cm små tärningar. Koka rotfrukterna 2–3 minuter. Häll av och låt rinna av.
  5. Skala och finhacka löken. Dela, kärna ur och finhacka chilin.
  6. Fräs rotfrukter och lök i olja. Tillsätt chilin och låt den fräsa med. Höj värmen, strö över sockret och låt det få lite färg.
  7. Tillsätt ättika och vatten och låt sjuda 5 minuter. Rör ut majsstärkelsen i 2 msk kallt vatten (för 4 port). Rör ner redningen i rotfruktsfräset. Krydda med salt.
  8. Dressing: Blanda samtliga ingredienser till dressingen. Krydda med salt och peppar.
  9. Grilla ev brödskivorna i en grillpanna. Bred brödskivorna med senapsdressing. Fördela rotfruktschutneyn på brödskivorna. Lägg den tunt skivade oxbringan på fyra av brödskivorna och lägg ihop till färdiga mackor. Slå in mackorna i smörgåspapper, skär dem på hälften och servera.

För alla

Gör glutenfri: välj glutenfritt specialbröd.
Gör laktosfri: använd laktosfri crème fraiche. Kontrollera innehållet i majonnäs och bröd.
Gör mjölkproteinfri: byt ut crème fraiche mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja). Kontrollera innehållet i majonnäs och bröd.
Gör äggfri: välj äggfri specialmajonnäs eller använd enbart crème fraiche. Kontrollera innehållet i brödet.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 600 g rimmad oxbringa
  • 2 lagerblad
  • 8 svartpepparkorn
  • 1 gul lök
  • 8 skivor surdegsbröd
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
Rotfrukstchutney
  • 800 g rotfrukter tex morot, rotselleri och palsternacka
  • 1 gul lök
  • 1 chilifrukt
  • 2 msk rapsolja
  • 3/4 dl socker
  • 1 dl ättiksprit (12%)
  • 1/2 dl vatten
  • 1 msk maizena majsstärkelse
  • 3/4 tsk salt
Senapsdressing
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 1/2 msk dijonsenap
  • 1 msk färskriven pepparrot
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 4692 kJ / 1121 kCal

Klimatguide

1,4 - 2,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept