Fransk potatisgratäng

Betyg 4.4 av 5.122 personer har röstat
Receptet har 36 kommentarer
Fransk potatisgratäng

Denna franska potatisgratäng med äkta grädde och vitlök kan du förbereda dagen före festen och bara toppa med ost och stoppa i ugnen när gästerna kommer. Potatisgratängen är ett utmärkt tillbehör till övrig mat och en självklar favorit.

Ett recept från:
Buffé nr 12, 2003

Färdiggräddad potatisgratäng ligger i en ugnsform med en sked nedstucken i gratängen.

Ingredienser

6 portioner
1 1/2 kg potatis (av fast sort)
3 dl vispgrädde
6 dl mjölk
2 msk finhackad vitlök
1 msk salt
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
2 - 2 1/2 dl riven ost

Gör så här

00:25:00
00:35:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

36 st
  • Varför visar ni bara näringsvärden per portion och inte per 100g också? Helt värdelöst ju...

    Andreas

  • Jag använder bara grädde…

    Sören

  • Så är detta endast ett prepp-recept att ätas dagen efter eller kan allt göras på en gång? I så fall ändringar på ugnstemp och/eller tid?

    Pontus

    Hej Pontus! Det går bra att göra den till samma dag den ska ätas. Koka den som det står i receptet och häll upp i en ugnsform. Grädda på 200°C i ca 20 minuter. Lycka till! Hälsningar Niclas

    ICA-köket

  • Lägg i en stor klick smör och låt den smälta i grytan innan mjölk och grädde ska i. Koka på svag värme

    Lisbeth

  • Finns det falsk grädde?

    Per-erik

  • Om man gör EXAKT som det står i receptet så får man en ljuuuvlig potatisgratäng!!! Jag gjorde för 6 portioner, utan skal.

    Denis

  • Jag antar att 1½ kg potatis innebär 1½ kg innan man skalat den?

    Andreas

  • Det här receptet har jag använt många gånger. Jag tycker jag hittat rätt nu. 1) Kör vispgrädde i stället för mjölk 2) Dra ner från 9 dl till 7,5 dl 3) öka saltet till 1,5 msk 4) våga trycka på rejält med vitlöken Testa och njut!

    Philip

  • Så ljuvligt god!! Jag varvade potatislandet med västerbottenost bara för att det är så gott!!! Perfekt till vilket kött som helst!

    Maria

  • Hej :) "Skär den tunt på matberedarens fina skiva." Hur tunt ska man skiva potatisen i millimeter?

    Maria

Näringsvärde per portion

Energi2081 KJ / 498 kCal
Fett27 g
Salt3.8 g
Kolhydrater49 g
Protein14 g

Testa liknande recept

  • Gäddqueneller
    0 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Baked alaska med svarta vinbär
    Betyg 5 av 5.1 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Avancerad svårighetsgrad
  • Gougères - chouxbollar med ost
    Betyg 3.9 av 5.9 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Avancerad svårighetsgrad
  • Pâte à choux - tre varianter
    0 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Avancerad svårighetsgrad