Baked alaska med svarta vinbär

Festligare än så här blir det ej! Baked alaska är det engelska namnet för den franska desserten glace au four. I denna variant görs en ljuvlig svartvinbärsglass som täcks av ett rejält lager maräng. Dina gäster kommer få dåndimpen på grund av något så gott och tjusigt.

Ingredienser
10-12 portioner
Svartvinbärsglass
5 dl vispgrädde
250 g frysta svarta vinbär
1 förp sötad kondenserad mjölk (à 397 g)
Sockerkaksbotten
smör (till formen)
2 ägg
1 dl strösocker
1/2 dl vetemjöl (1/2 dl motsvarar ca 30 g)
1 tsk bakpulver
1 dl mandelmjöl
Italiensk maräng
4 äggvitor
3 1/2 dl strösocker
1 1/4 dl vatten
Fyllning
125 g frysta svarta vinbär
1/2 dl strösocker
Sockerlag
1/2 dl mörk sprit ( t ex cognac , rom eller mandellikör eller se tips)
1/2 dl strösocker
1 dl vatten
Gör så här
Obs! Desserten kräver ett par timmar i frysen. Läs igenom hela receptet innan du börjar laga det så du startar i god i tid. Se gärna Tips.
06:00:00
00:15:00
00:10:00
00:10:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3182 KJ / 760 kCal
Fett34 g
Salt0.4 g
Kolhydrater96 g
Protein12 g
Kommentarer
@Franz: Glace au four görs i ugnen vilket också hörs på namnet. Detta är en fuskvariant.
Karin monica
2024-12-27En given höjdpunkt på nyårsmiddagen! Men varför dra till med ett amerikanskt namn - Baked Alaska - när det finns ett vedertaget och vackert franskt - Glace au four? Vårda traditionerna!
Franz
2024-12-26