Fransk löksoppa med potatis
En klassisk fransk löksoppa värmer gott och är inte svår att göra. Den kokar på spisen medan du tillagar de osttäckta krutongerna.
Ett recept från:
ICAs matkasse v 9 2012
Ingredienser
4 portioner
3 gula lökar
500 g potatis
2 msk smör eller margarin
1 msk vetemjöl
12 dl hönsbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
1 lagerblad
1 tsk timjan
1 tsk oregano
peppar
Krutonger
4 skivor vitt bröd
1 1/2 dl riven gratängost
För alla
Kontrollera noga innehållet i buljongen/fonden.
Fri från ägg.
Gör glutenfri: byt ut vetemjölet mot glutenfritt mjöl. Använd glutenfritt bröd till krutongerna
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett. Uteslut osten och ersätt den med olivolja.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1321 KJ / 316 kCal
Fett11.4 g
Kolhydrater40.3 g
Protein10.6 g
Kommentarer
Mycket gott och enkelt! Rekommenderar att pensla krutongerna med vitlökssmör innan osten läggs på. :)
Anton
2021-04-05Hej Arne! Kålrot har ett ganska högt GI-värde, men går säkert att byta ut potatisen med, även om smaken såklart kommer att påverkas. Prova annars vårt recept på löksoppa (helt utan potatis); http://www.ica.se/recept/klassisk-loksoppa-715870/ Lycka till! Hälsningar Michelle
Redaktionen
2016-11-04Jag skulle önska en löksoppa utan potatis. Min sambo undviker snabba kolhydrater. Vad skulle man kunna ersätta potaisen med. Hörde ett program om kålrot. Känns som om jag skulle vilja prova att få fram en alterrnativ löksoppa med kålrot som väl skulle kunna bli ett klassiskt svenskt alternativ till den klassiska franska löksoppan. Eller?
Arne
2016-10-27