Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

30 MIN | Medel

Fransk löksoppa

En klassisk fransk löksoppa värmer gott och är inte svår att göra. Den kokar på spisen medan du tillagar de osttäckta krutongerna.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 9, 2012
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 250˚C.
  2. Skala och skiva lök och potatis.
  3. Fräs alltsammans gyllengult i matfettet i en gryta. Strö över mjölet och rör om. Tillsätt buljong och kryddor. Koka under lock på svag värme ca 15 min. Smaka av om det behövs mer kryddor.
  4. Krutonger: Lägg brödet till krutongerna på en plåt med bakplåtspapper. Strö över osten. Gratinera mitt i ugnen ca 5 minuter eller tills brödet är gyllenbrunt och frasigt. Skär det i sockerbitsstora tärningar.
  5. Servera soppan med krutongerna.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på buljongen/fonden. I övrigt är rätten fri från ägg.
Gör glutenfri: byt ut vetemjölet mot glutenfritt mjöl. Använd glutenfritt bröd till krutongerna
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett. Uteslut osten och ersätt den med olivolja.

 

Ingredienser

Portioner: 4
  • 3 gula lökar
  • 500 g potatis
  • 2 msk smör eller margarin
  • 1 msk vetemjöl
  • 12 dl hönsbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk oregano
  • peppar
Krutonger
  • 4 skivor vitt bröd
  • 1 1/2 dl riven gratängost
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1321 kJ / 316 kCal