Fougasse
Fougasse är ett franskt bröd som påminner om calzone. Det här receptet bygger på ett recept på pitabröd och blir ett slags pitapizzor. Toppingen består av mild schalottenlök, körsbärstomater, fetaost och färsk basilika. Denna fougasse bakas i gjutjärnspanna i grillen!
Ingredienser
8 bröd
1/2 sats pitabröd deg (se länk nedan under steg 1)
2 små schalottenlökar
150 g körsbärstomater
1/2 kruka basilika
150 g fetaost
olivolja
För alla
Rätten är fri från ägg.
Gör glutenfri: Byt mjölet till glutenfri mjölmix.
Gör laktosfri: Använd laktosfri fetaost.
Gör mjölkproteinfri: Uteslut fetaosten.
Gör så här
Recept och bild från boken Grilla med Niklas, Tukan förlag.
Tips
Blir det deg över kan den vila inplastad i kylen, upp till 5 dagar.
Du måste ha lock till grillen för att kunna baka, annars blir det inte tillräckligt varmt. Temperaturen ska vara cirka 250˚C. Undvik också så långt det är möjligt att öppna locket så att du inte släpper ut värmen.
Lägg en baksten eller gjutjärnspanna (ta bort handtaget) på grillgallret när du ska baka. Stenen eller järnet håller värmen på en stabil nivå.
Som med de flesta bröd blir det bäst med långsam jäsning, så sätt gärna degen dagen före.
Du måste ha lock till grillen för att kunna baka, annars blir det inte tillräckligt varmt. Temperaturen ska vara cirka 250˚C. Undvik också så långt det är möjligt att öppna locket så att du inte släpper ut värmen.
Lägg en baksten eller gjutjärnspanna (ta bort handtaget) på grillgallret när du ska baka. Stenen eller järnet håller värmen på en stabil nivå.
Som med de flesta bröd blir det bäst med långsam jäsning, så sätt gärna degen dagen före.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1273 KJ / 304 kCal
Fett9.3 g
Kolhydrater43.8 g
Protein9.9 g
Kommentarer