Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Fougasse

Fougasse är ett franskt bröd som påminner om calzone. Det här receptet bygger på ett recept på pitabröd och blir ett slags pitapizzor. Toppingen består av mild schalottenlök, körsbärstomater, fetaost och färsk basilika. Denna fougasse bakas i gjutjärnspanna i grillen!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 bröd portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Följ receptet för Pitabröd men dra sönder de utkavlade kakorna något så att de inte puffar upp under gräddningen.
  2. Skala och skiva schalottenlökarna. Skölj och skär tomaterna i bitar. Plocka basilikabladen.
  3. Fördela löken, tomaterna och basilikan på de ogräddade kakorna.
  4. Baka ett eller flera bröd i taget på plåt eller i gjutjärnspanna i het grill, cirka 250˚C, och med locket på. De är klara efter 3–4 minuter när de fått lite färg.
  5. Smula över fetaosten och ringla över olivolja.

Recept och bild från boken Grilla med Niklas, Tukan förlag.

 

För alla

Rätten är fri från ägg.
Gör glutenfri: Byt mjölet till glutenfri mjölmix.
Gör laktosfri: Använd laktosfri fetaost.
Gör mjölkproteinfri: Uteslut fetaosten.

Tips

Blir det deg över kan den vila inplastad i kylen, upp till 5 dagar.

Du måste ha lock till grillen för att kunna baka, annars blir det inte tillräckligt varmt. Temperaturen ska vara cirka 250˚C. Undvik också så långt det är möjligt att öppna locket så att du inte släpper ut värmen.

Lägg en baksten eller gjutjärnspanna (ta bort handtaget) på grillgallret när du ska baka. Stenen eller järnet håller värmen på en stabil nivå.

Som med de flesta bröd blir det bäst med långsam jäsning, så sätt gärna degen dagen före.

Ingredienser

Portioner: 8 bröd
  • 1/2 sats pitabröd deg (se länk nedan under steg 1)
  • 2 små schalottenlökar
  • 150 g körsbärstomater
  • 1/2 kruka basilika
  • 150 g fetaost
  • olivolja
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1273 kJ / 304 kCal