Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Små brytbröd med oliv

Små goda brytbröd som får en underbar smak av hackade små olivbitar i degen. Fantastiskt gott till exempel till en rykande het tomatsoppa eller som tillbehör på buffén.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 24 st (2 brytbröd) portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Använd gärna degblandare
  2. Smula jästen i degbunken rör i vattnet lite i taget.
  3. Blanda i olivolja, oliver och båda mjölsorterna samt saltet.
  4. Låt arbeta tills degen släpper från kanterna och känns smidig.
  5. Lägg på en bakduk och låt jäsa på dragfriplats i 50 minuter.
  6. Häll ut på mjölat bakbord och rulla ut till två långa korvar, skär varje korv i 12 bitar.
  7. Rulla till bullar och samla/tryck ihop 6 + 6 bullar på en plåt för ett brytbröd. Upprepa för nästa brytbröd.
  8. Sätt ugnen på 250°C.
  9. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
  10. Ställ in en rostfribunke med vatten i botten på ugnen. 
  11. Till garnering: Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över flingsalt och solrosfrön.
  12. Ställ in bröden i ugnen och sänk värmen till 220°C.
  13. Gräddas i ca 10-12 minuter, kontrollera att bröden fått fin färg.
  14. Låt svalna 20 minuter innan servering.

För alla

Fri från laktos och mjölkprotein men innehåller gluten.
Gör äggfri: uteslut ägget och pensla med vatten.

Recept och bild från Valio.

Ingredienser

Portioner: 24 st (2 brytbröd)
  • 50 g jäst
  • 4 dl ljummet vatten (37 grader)
  • 1 dl olivolja
  • 1 dl urkärnade, hackade svarta oliver
  • 6 dl rågsikt
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk salt
Till garnering
  • ägg (till pensling)
  • 2 tsk flingsalt
  • 1/2 dl solrosfrön
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?