Fondue med två sorters spett, dipp & såser

27
3
Fondue med två sorters spett, dipp & såser

Fondue med två sorters spett, dipp och såser är ett läckert recept som passar perfekt när du vill bjuda på något festligt. Biff- och kycklingspetten serveras med en läcker avokadokräm, mustig sojadipp och en utsökt bearnaisesås med chilismak.

Ett recept från:
Buffé nr 12, 2004

Fondue med två sorters spett, dipp & såser

Ingredienser

4 portioner

Fondue

1 l köttbuljong (av tärning eller konc fond)
1 vitlöksklyfta
1 dl japansk soja
1/2 dl risvinäger
4 msk mirin (söt matlagningssake)
1 tsk sesamolja

Biffspett

400 g entrecôte, oxfilé eller ryggbiff i tunna skivor
1 kruka basilika
8 salladslökar
16 shiitakesvampar

Kycklingspett

400 g kycklinglårfilé
1 kruka koriander
sesamolja
1 rödlök

Sojadipp

1 dl japansk soja
3 msk risvinäger
juicen av 1 lime
1 msk sesamolja
1 msk soja (tamarisoja)

Avokadokräm

1 mogen avokado
1 dl lätt crème fraiche
juicen av 1/2 citron
2 tsk flytande honung
1 - 1 1/2 tsk wasabipasta eller riven pepparrot på tub (1,5 tsk wasabipasta motsvarar 1 msk pepparot på tub)
2 - 2 1/2 krm salt

Chili-bearnaise

175 g smör
2 äggulor
1 msk rödvinsvinäger
1 tsk vatten
1 tsk torkad dragon
worcestersås
färskpressad citronjuice
1 tsk finhackad persilja
salt och peppar
1 - 1 1/2 tsk sambal oelek

För alla

Läs noga ingredienserna på köttbuljongen annars är fonduen, köttspetten, kycklingspetten och sojadippen fria från gluten, ägg, laktos och mjölkprotein.
Avokadokrämen är fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri lättcrème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: byt lättcrème fraiche till iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja).
Chili-bearnaisen är fri från gluten, men innehåller ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett.

Gör så här

Tips

FÖRBERED

FONDUE
Buljongen kan förberedas flera dagar i förväg. Koka upp den strax före bordstillagningen.

TVÅ SORTERS SPETT
Gör i ordning spetten dagen före- Lägg på fat, plasta in och ställ i kylen.

SOJADIPP
Kan röras ihop i god tid i förväg.

AVOKADOKRÄM
Kan göras i förväg samma dag och förvaras täckt i kyl.

CHILI-BEARNAISE
Gör så nära serveringen som möjligt.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

27

Kommentarer

Aron

2009-02-16

Provade själva buljongen som var enkel att tillreda. Den japanska toucen var suverän och alla middagsgäster var nöjda.

Brita

2007-10-24

Har bjudit på denna japanska fonduerätt en gång tidigare - fantastiskt gott. Tänkte nu servera denna rätt igen på¨torsdag. Allt är förberett för 9 gäster. Framkommer nu att en av gästerna är glutenallergisk och inte heller tål sesamolja. Från sojaflaskan läser jag att japansk soja innehåller vete. Har nu fått huvudbry och vet inte hur jag ska lösa problemet. Redan onsdag i dag, börjar känna lite panik. Tacksam för tips och förslag, omgående om möjligt, hur jag ska lösa detta problem.

Pär

2006-12-02

Grymt gott, men köp Lomanders Bea och blanda i Sambal istället för att krångla med att laga egen. Och servera med Basmatiris, passar perfekt tillsammans med den asiatiska smaken på såserna och dippen... Kommer som repris på vårt nyårsbord i år igen. Tusen tack för receptet