Fondue med två sorters spett, dipp & såser
Fondue med två sorters spett, dipp och såser är ett läckert recept som passar perfekt när du vill bjuda på något festligt. Biff- och kycklingspetten serveras med en läcker avokadokräm, mustig sojadipp och en utsökt bearnaisesås med chilismak.
Ett recept från:
Buffé nr 12, 2004
Ingredienser
4 portioner
Fondue
1 l köttbuljong (av tärning eller konc fond)
1 vitlöksklyfta
1 dl japansk soja
1/2 dl risvinäger
4 msk mirin (söt matlagningssake)
1 tsk sesamolja
Biffspett
400 g entrecôte, oxfilé eller ryggbiff i tunna skivor
1 kruka basilika
8 salladslökar
16 shiitakesvampar
Kycklingspett
400 g kycklinglårfilé
1 kruka koriander
sesamolja
1 rödlök
Sojadipp
1 dl japansk soja
3 msk risvinäger
juicen av 1 lime
1 msk sesamolja
1 msk soja (tamarisoja)
Avokadokräm
1 mogen avokado
1 dl lätt crème fraiche
juicen av 1/2 citron
2 tsk flytande honung
1 - 1 1/2 tsk wasabipasta eller riven pepparrot på tub (1,5 tsk wasabipasta motsvarar 1 msk pepparot på tub)
2 - 2 1/2 krm salt
Chili-bearnaise
175 g smör
2 äggulor
1 msk rödvinsvinäger
1 tsk vatten
1 tsk torkad dragon
worcestersås
färskpressad citronjuice
1 tsk finhackad persilja
salt
peppar
1 - 1 1/2 tsk sambal oelek
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Provade själva buljongen som var enkel att tillreda. Den japanska toucen var suverän och alla middagsgäster var nöjda.
Aron
2009-02-16Har bjudit på denna japanska fonduerätt en gång tidigare - fantastiskt gott. Tänkte nu servera denna rätt igen på¨torsdag. Allt är förberett för 9 gäster. Framkommer nu att en av gästerna är glutenallergisk och inte heller tål sesamolja. Från sojaflaskan läser jag att japansk soja innehåller vete. Har nu fått huvudbry och vet inte hur jag ska lösa problemet. Redan onsdag i dag, börjar känna lite panik. Tacksam för tips och förslag, omgående om möjligt, hur jag ska lösa detta problem.
Brita
2007-10-24Grymt gott, men köp Lomanders Bea och blanda i Sambal istället för att krångla med att laga egen. Och servera med Basmatiris, passar perfekt tillsammans med den asiatiska smaken på såserna och dippen... Kommer som repris på vårt nyårsbord i år igen. Tusen tack för receptet
Pär
2006-12-02