Fondue med två sorters spett, dipp & såser

Betyg 4.2 av 5.
29 personer har röstat
3
Fondue med två sorters spett, dipp & såser

Fondue med två sorters spett, dipp och såser är ett läckert recept som passar perfekt när du vill bjuda på något festligt. Biff- och kycklingspetten serveras med en läcker avokadokräm, mustig sojadipp och en utsökt bearnaisesås med chilismak.

Ett recept från:
Buffé nr 12, 2004

Fondue med två sorters spett, dipp & såser

Ingredienser

4 portioner

Fondue

1 l  köttbuljong (av tärning eller konc fond)
1   vitlöksklyfta
1 dl  japansk soja
1/2 dl  risvinäger
4 msk  mirin (söt matlagningssake)
1 tsk  sesamolja

Biffspett

400 g  entrecôte, oxfilé eller ryggbiff i tunna skivor
1   kruka basilika
8   salladslökar
16   shiitakesvampar

Kycklingspett

400 g  kycklinglårfilé
1   kruka koriander
sesamolja
1   rödlök

Sojadipp

1 dl  japansk soja
3 msk  risvinäger
juicen av 1   lime
1 msk  sesamolja
1 msk  soja (tamarisoja)

Avokadokräm

1   mogen avokado
1 dl  lätt crème fraiche
juicen av 1/2   citron
2 tsk  flytande honung
1 - 1 1/2 tsk  wasabipasta eller riven pepparrot på tub (1,5 tsk wasabipasta motsvarar 1 msk pepparot på tub)
2 - 2 1/2 krm  salt

Chili-bearnaise

175 g  smör
2   äggulor
1 msk  rödvinsvinäger
1 tsk  vatten
1 tsk  torkad dragon
worcestersås
färskpressad citronjuice
1 tsk  finhackad persilja
salt och peppar
1 - 1 1/2 tsk  sambal oelek

För alla

Läs noga ingredienserna på köttbuljongen annars är fonduen, köttspetten, kycklingspetten och sojadippen fria från gluten, ägg, laktos och mjölkprotein.
Avokadokrämen: fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri lättcrème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: byt lättcrème fraiche till iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja).
Chili-bearnaisen: fri från gluten, men innehåller ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett.

Gör så här

Tips

FÖRBERED
FONDUE
Buljongen kan förberedas flera dagar i förväg. Koka upp den strax före bordstillagningen.


TVÅ SORTERS SPETT
Gör i ordning spetten dagen före- Lägg på fat, plasta in och ställ i kylen.


SOJADIPP
Kan röras ihop i god tid i förväg.


AVOKADOKRÄM
Kan göras i förväg samma dag och förvaras täckt i kyl.


CHILI-BEARNAISE
Gör så nära serveringen som möjligt.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.2 av 5.
29 personer har röstat

Kommentarer

Provade själva buljongen som var enkel att tillreda. Den japanska toucen var suverän och alla middagsgäster var nöjda.

Aron

2009-02-16

Har bjudit på denna japanska fonduerätt en gång tidigare - fantastiskt gott. Tänkte nu servera denna rätt igen på¨torsdag. Allt är förberett för 9 gäster. Framkommer nu att en av gästerna är glutenallergisk och inte heller tål sesamolja. Från sojaflaskan läser jag att japansk soja innehåller vete. Har nu fått huvudbry och vet inte hur jag ska lösa problemet. Redan onsdag i dag, börjar känna lite panik. Tacksam för tips och förslag, omgående om möjligt, hur jag ska lösa detta problem.

Brita

2007-10-24

Grymt gott, men köp Lomanders Bea och blanda i Sambal istället för att krångla med att laga egen. Och servera med Basmatiris, passar perfekt tillsammans med den asiatiska smaken på såserna och dippen... Kommer som repris på vårt nyårsbord i år igen. Tusen tack för receptet

Pär

2006-12-02

Testa liknande recept

Klassisk biff à la Rydberg
Betyg 3 av 5.
36 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Sojapicklade ägg
Betyg 4.5 av 5.
29 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Lax teriyaki
Betyg 3.6 av 5.
31 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Rödbetstartar
Betyg 4.9 av 5.
9 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Kycklingspett med zucchinisallad och myntayoghurt
Betyg 2.8 av 5.
5 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Blomkålstempura med korianderdipp
Betyg 3.5 av 5.
6 personer har röstat
Under 45 min att tillaga