Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Fondue med två sorters spett, dipp & såser

Fondue med två sorters spett, dipp och såser är ett läckert recept som passar perfekt när du vill bjuda på något festligt. Biff- och kycklingspetten serveras med en läcker avokadokräm, mustig sojadipp och en utsökt bearnaisesås med chilismak.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2004
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Fondue: Koka upp fonduebuljongen med tunt skivad vitlök och smaksätt med soja, vinäger, mirin och sesamolja.
  2. Biffspett: Rulla in basilikablad och salladslök i varje skiva ryggbiff. Dela varje rulle till ca 3 cm långa rullader. Trä på spett tillsammans med shiitakesvampar.
  3. Kycklingspett: Skär kycklinglårfiléerna i bitar. Blanda med lite sesamolja och hackad koriander. Trä på spett med bitar av rödlök.
  4. Sojadipp: Blanda ingredienserna till sojadippen.
  5. Avokadokräm: Mixa alla ingredienser till avokadokrämen i en mixer eller gaffelmosa dem.
  6. Chili-bearnaise: Smält smör i en kastrull. Vispa äggulor, vinäger och vatten i en annan kastrull. Värm detta över vattenbad under omrörning tills blandningen har tjocknat. Ta från värmen och tillsätt det smälta smöret i en tunn stråle under kraftig vispning. Smaksätt med torkad dragon, worcestersås, citron, persilja, salt, peppar och sambal oelek.

För alla

Läs noga ingredienserna på köttbuljongen annars är fonduen, köttspetten, kycklingspetten och sojadippen fria från gluten, ägg, laktos och mjölkprotein.
Avokadokrämen är fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri lättcrème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: byt lättcrème fraiche till iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja).
Chili-bearnaisen är fri från gluten, men innehåller ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett.

Tips

FÖRBERED

FONDUE
Buljongen kan förberedas flera dagar i förväg. Koka upp den strax före bordstillagningen.

TVÅ SORTERS SPETT
Gör i ordning spetten dagen före- Lägg på fat, plasta in och ställ i kylen.

SOJADIPP
Kan röras ihop i god tid i förväg.

AVOKADOKRÄM
Kan göras i förväg samma dag och förvaras täckt i kyl.

CHILI-BEARNAISE
Gör så nära serveringen som möjligt.

Ingredienser

Portioner: 4
Fondue
  • 1 l köttbuljong (av tärning eller konc fond)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl japansk soja
  • 1/2 dl risvinäger
  • 4 msk mirin (söt matlagningssake)
  • 1 tsk sesamolja
Biffspett
  • 400 g entrecôte, oxfilé eller ryggbiff i tunna skivor
  • 1 kruka basilika
  • 8 salladslökar
  • 16 shiitakesvampar
Kycklingspett
  • 400 g kycklinglårfilé
  • 1 kruka koriander
  • sesamolja
  • 1 rödlök
Sojadipp
  • 1 dl japansk soja
  • 3 msk risvinäger
  • juicen av 1 lime
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk soja (tamarisoja)
Avokadokräm
  • 1 mogen avokado
  • 1 dl lätt crème fraiche
  • juicen av 1/2 citron
  • 2 tsk flytande honung
  • 1 1/2 tsk wasabipasta eller riven pepparrot på tub (1,5 tsk wasabipasta motsvarar 1 msk pepparot på tub)
  • 2 1/2 krm salt
Chili-bearnaise
  • 175 g smör
  • 2 äggulor
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 tsk vatten
  • 1 tsk torkad dragon
  • några stänk worcestersås
  • färskpressad citronjuice
  • 1 tsk finhackad persilja
  • salt och peppar
  • 1 1/2 tsk sambal oelek
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?