Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Rödvinsmarinerad entrecôte med Café de Koloni-smör

Hel entrecôte som får marinera i rödvin ger ett mört och smakrikt kött tillsammans med timjan och lagerblad. Servera med ett gott kryddsmör, här är en variant på Café de Paris som vi kallar Café de Koloni-smör.

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 2012
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Rödvinsmarinerad entrecôte

  1. Koka upp vin, timjan, kajennpeppar och lagerblad i en kastrull. Vispa ner smör. Låt svalna.
  2. Lägg köttet i dubbla plastpåsar. Häll på rödvinsmarinaden, knyt ihop och låt marinera över natten i kylen. Vänd då och då.
  3. Sätt ugnen på 150°C.
  4. Ta upp köttet ur marinaden och lägg i en ugnssäker form.
  5. Stick in en köttermometer i mittersta delen av köttet. Tillaga mitt i ugnen tills inner temperaturen är 57–65°C (rosa – genomstekt).
  6. Lägg köttet på grillen och grilla några minuter runt om tills det fått fin färg.
  7. Linda in köttet i aluminiumfolie. Låt vila ca 10 minuter. Skär det i tjocka skivor. Servera gärna med Café de Koloni-smör.

Café de Koloni-smör

  1. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Dela, kärna ur och finhacka paprikan. Fräs detta mjukt och glansigt i 1 msk av smöret (för 10 port) ca 5 minuter i en kastrull.
  2. Häll på konjak och madeira och låt koka in. Låt svalna.
  3. Vispa resten av smöret fluffigt, gärna med elvisp. Blanda ner lökfräs och övriga ingredienser. Smaka av med salt.
  4. Klicka ut smöret på ett bakplåtspapper eller en bit plastfolie. Rulla ihop till en tajt rulle. Låt stelna i kylen. Skär i skivor strax före servering.

För alla

Rödvinsmarinerad entrecôte: Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett eller olja.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett eller olja.

Café de Koloni-smör: Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett.

Ingredienser

Portioner: 10
Rödvinsmarinerad entrecôte
  • 1 1/2 kg entrecôte i bit
  • 4 dl rött vin
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 krm kajennpeppar
  • 2 lagerblad
  • 1 msk smör
  • salt
Café de Koloni-smör
  • 250 g rumsvarmt smör
  • 1 schalottenlök
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 1/2 röd paprika
  • 1/2 msk konjak
  • 1/2 msk madeira
  • 1/2 msk dijonsenap
  • 1/2 msk tomatpuré
  • 1/2 msk worcestersås
  • 1/2 msk färskpressad citronjuice
  • 1/2 tsk kajennpeppar
  • 2 tsk torkade örter (t ex timjan, salvia, dragon, rosmarin)
  • 1 tsk paprikapulver
  • salt
Lägg till i inköpslistan