Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Avancerad

Fläskfajitas med mexikanskt festris och pico de gallo

Nästa gång det är dags för tacokväll, prova detta läckra recept på fajitas med marinerad fläskkarré och picco de gallo – en fantastisk salsa som är enkel att förbereda och som lyfter rätten till oanade höjder.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Riset: Mät upp ris och vatten enligt anvisningar på paketet men uteslut saltet. Hetta upp olja och fräs lök, vitlök och chili tills löken mjuknat något. Tillsätt kryddorna och låt dem fräsa en minut.
  2. Häll på ris, rör om och låt det fräsa med några minuter, rör sedan i tomatpuré, vatten och buljongtärning och koka riset som vanligt. När det är några minuter kvar tar du av locket från riset och tillsätter majs och bönor. Låt allt bli genomvarmt. Om riset är för fuktigt låter du grytan stå kvar på värmen en stund utan lock. Strax före servering rör du ner färsk koriander.
  3. Pico de gallo: Blanda alla ingredienser och låt såsen stå och dra i kylskåp tills den ska serveras.
  4. Fajitas: Blanda ingredienserna till marinaden, lägg i den strimlade fläskkarrén och rör om så att köttet täcks av marinad. Lägg köttet i en plastpåse och tryck ut luften. Låt marinera i rumstemperatur i 30 minuter.
  5. Stek lök och paprika med lite salt på medelhög värme så att de tar färg och mjuknar. Stek köttet på hög värme under omrörning så att det tar färg. Smaka av med salt och peppar samt riven zest av apelsin eller lime.
  6. Blanda ihop köttet med de stekta grönsakerna.
  7. Till servering: Servera tillsammans med ris och pico de gallo och gärna med gräddfil, limeklyftor att pressa över och eventuellt riven ost. Du kan naturligtvis servera fajitan på traditionellt vis inslagen i en tortilla, med eller utan ris.

För alla

Kontrollera ingredienserna på buljongtärningen.
Fri från ägg och gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfri gräddfil. Gör en gucamole med laktosfria produkter, alternativt uteslut mjölkprodukter i guacamolen.
Gör mjölkproteinfri: byt ut gräddfil mot Sour Supreme (innehåller soja). Välj mjölkproteinfri ost att servera till. Gör en guacamole med mjölkproteinfria produkter alternativt uteslut mjölkprodukter i guacamolen.

Receptet är framtaget av mästerkocken Sigrid Bárány i samarbete med Lantmännen.

Tips

En genväg är att koka riset som vanligt fast med 1/2 dl mindre vätska (för 4 port) och sedan röra ner ett paket salsa original eller salsa mexicana de sista minuterna. Krydda eventuellt med hackad färsk koriander före servering.

Ingredienser

Portioner: 4
Mexikanskt festris
  • långkornigt ris eller basmatiris
  • 1 finhackad gul lök
  • 3 finhackade vitlöksklyftor
  • 1 färsk chili urkärnad och finhackad (gärna jalapeño)
  • neutral matolja till stekning
  • 1 tsk spiskummin
  • 2 krm valfritt chilipulver (kan uteslutas)
  • 1/2 tsk oregano
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 1 paket majs (avrunnen)
  • 1 paket svarta bönor eller kidneybönor (sköljda och avrunna) eller salsa orginal eller salsa mexicana (1 paket bönor motsvarar 1 paket salsa)
  • salt efter smak
  • 2 msk hackad färsk koriander
Pico de gallo
  • 2 tomater (urkärnade och finhackade)
  • 1 liten rödlök (finhackad)
  • 1 grön chili urkärnad och finhackad (kan bytas ut mot inlagd jalapeño)
  • saften av 1/2 lime
  • salt efter smak
  • 2 msk färsk koriander eller mynta (finhackad)
Fläskfajitas
  • 600 g fläskkarré (strimlad)
Marinad
  • 1/2 dl olivolja
  • 2 msk pressad citron
  • 1 tsk spiskummin
  • 2 vitlöksklyftor (mortlade, rivna eller finhackade)
  • 1 tsk tabasco, sriracha eller annan chilisås (kan bytas ut mot valfritt chilipulver, 1 tsk chilisås motsvarar 2 krm chilipulver)
Till tillagningen
  • salt och svartpeppar efter smak
  • riven zest av 1/2 apelsin eller lime (kan uteslutas) (1/2 apelsin motsvarar 1 lime)
Grönsaker
  • 2 gula lökar (strimlade på längden)
  • 1 grön paprika (strimlad)
  • 1 röd paprika (strimlad)
  • neutral matolja till stekning
  • salt efter smak
Till servering
  • limeklyftor
  • gräddfil
  • riven ost
  • guacamole
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 4090 kJ / 976 kCal