Fjällkaka med kardemumma

Betyg 3.3 av 5.
60 personer har röstat
10
Fjällkaka med kardemumma

Fjällkaka eller hastkaka som den här kardemummakakan även kallas är en riktig fikaklassiker. Kakan bakas med bakpulver helt utan ägg. Filmjölken ger en saftig kaka och som kronan på verket knaprigt pärlsocker på toppen. Otroligt god som den är eller tillsammans med en klick vispad grädde.

Ett recept från:
Buffé nr 2, 2014

Fjällkaka med kardemumma

Ingredienser

12 portioner
4 dl vetemjöl (4 dl motsvarar ca 240 g)
2 tsk bakpulver
1 dl socker
1 1/2 tsk stött kardemumma
75 g rumsvarmt smör
2 dl mjölk eller filmjölk
3 msk pärlsocker

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 3.3 av 5.
60 personer har röstat

Kommentarer

Blev väldigt torr och kompakt. Jag provade en gång till att utgå från att vispa två ägg med socker. Därefter tillsatte jag de övriga ingredienserna. Resultatet blev perfekt! Nettan

Annette

2024-11-24

Har läst igenom kommentarerna och bakat receptet efter instruktionerna, vägde mjölet och hade mjölk i. Använde slickepott för att höra ihop det, men det var så kompakt att jag fick inte ut smeten i formen. Formen är lik den på bilden, men färdiggräddad var kakan i botten av formen. Den smakade bra men var väldigt kompakt, ska testa med vatten istället för mjölk som någon skriver och så ska vi pröva att riva i lite cotronzest för smakens skull.

Louise

2024-03-17

Receptet anger för lite vätska. 2dl filmjölk räckte inte i närheten till 4dl mjöl. Precis som någon annan kommenterat så blev det cement av degen. Fick öka upp med 1dl mjölk till + ett ägg och först då gick det att hantera det som en ”smet”, fortfarande väldigt väldigt tjock smet. Kakan va god, men jag kunde ju inte direkt följa receptet

Malin

2023-06-13

Hej Malin! Tack för din kommentar. Våra kockar har provbakat receptet på nytt (enligt angivna ingredienser och mängder) med bra resultat. Det är bra att väga mjölet och inte blanda för mycket så att smeten blir för kompakt. Vi har lagt till mängden mjöl i gram för att underlätta. Hälsningar Elina

Redaktionen

2023-06-16

Näringsvärde per portion

Energi708 KJ / 169 kCal
Fett6 g
Salt0.3 g
Kolhydrater26 g
Protein2 g

Testa liknande recept

Kardemummakaka
Betyg 3.8 av 5.
185 personer har röstat
Under 60 min att tillaga
Kanelbullesnittar
Betyg 4.7 av 5.
21 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Saftig sockerkaka
Betyg 4.3 av 5.
2872 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Kardemummakaka med päron
Betyg 2.8 av 5.
22 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Kanelbullar i långpanna
Betyg 4.3 av 5.
77 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Kanelbullekaka med frosting
Betyg 4.4 av 5.
17 personer har röstat
Över 60 min att tillaga