Fjällkaka med kardemumma
Fjällkaka eller hastkaka som den här kardemummakakan även kallas är en riktig fikaklassiker. Kakan bakas med bakpulver helt utan ägg. Filmjölken ger en saftig kaka och som kronan på verket knaprigt pärlsocker på toppen. Otroligt god som den är eller tillsammans med en klick vispad grädde.
Ett recept från:
Buffé nr 2, 2014
Ingredienser
12 portioner
4 dl vetemjöl (4 dl motsvarar ca 240 g)
2 tsk bakpulver
1 dl socker
1 1/2 tsk stött kardemumma
75 g rumsvarmt smör
2 dl mjölk eller filmjölk
3 msk pärlsocker
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi708 KJ / 169 kCal
Fett6 g
Salt0.3 g
Kolhydrater26 g
Protein2 g
Kommentarer
Blev väldigt torr och kompakt. Jag provade en gång till att utgå från att vispa två ägg med socker. Därefter tillsatte jag de övriga ingredienserna. Resultatet blev perfekt! Nettan
Annette
2024-11-24Har läst igenom kommentarerna och bakat receptet efter instruktionerna, vägde mjölet och hade mjölk i. Använde slickepott för att höra ihop det, men det var så kompakt att jag fick inte ut smeten i formen. Formen är lik den på bilden, men färdiggräddad var kakan i botten av formen. Den smakade bra men var väldigt kompakt, ska testa med vatten istället för mjölk som någon skriver och så ska vi pröva att riva i lite cotronzest för smakens skull.
Louise
2024-03-17Receptet anger för lite vätska. 2dl filmjölk räckte inte i närheten till 4dl mjöl. Precis som någon annan kommenterat så blev det cement av degen. Fick öka upp med 1dl mjölk till + ett ägg och först då gick det att hantera det som en ”smet”, fortfarande väldigt väldigt tjock smet. Kakan va god, men jag kunde ju inte direkt följa receptet
Malin
2023-06-13Hej Malin! Tack för din kommentar. Våra kockar har provbakat receptet på nytt (enligt angivna ingredienser och mängder) med bra resultat. Det är bra att väga mjölet och inte blanda för mycket så att smeten blir för kompakt. Vi har lagt till mängden mjöl i gram för att underlätta. Hälsningar Elina
Redaktionen
2023-06-16