Fjällkaka med kardemumma

Fjällkaka eller hastkaka som den här kardemummakakan även kallas är en riktig fikaklassiker. Kakan bakas med bakpulver helt utan ägg. Filmjölken ger en saftig kaka och som kronan på verket knaprigt pärlsocker på toppen. Otroligt god som den är eller tillsammans med en klick vispad grädde.
Ett recept från:
Buffé nr 2, 2014

Gör så här
00:30:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi708 KJ / 169 kCal
Fett6 g
Salt0.3 g
Kolhydrater26 g
Protein2 g
Kommentarer
10 stBlev väldigt torr och kompakt. Jag provade en gång till att utgå från att vispa två ägg med socker. Därefter tillsatte jag de övriga ingredienserna. Resultatet blev perfekt! Nettan
Annette
Har läst igenom kommentarerna och bakat receptet efter instruktionerna, vägde mjölet och hade mjölk i. Använde slickepott för att höra ihop det, men det var så kompakt att jag fick inte ut smeten i formen. Formen är lik den på bilden, men färdiggräddad var kakan i botten av formen. Den smakade bra men var väldigt kompakt, ska testa med vatten istället för mjölk som någon skriver och så ska vi pröva att riva i lite cotronzest för smakens skull.
Louise
Receptet anger för lite vätska. 2dl filmjölk räckte inte i närheten till 4dl mjöl. Precis som någon annan kommenterat så blev det cement av degen. Fick öka upp med 1dl mjölk till + ett ägg och först då gick det att hantera det som en ”smet”, fortfarande väldigt väldigt tjock smet. Kakan va god, men jag kunde ju inte direkt följa receptet
Malin
Hej Malin! Tack för din kommentar. Våra kockar har provbakat receptet på nytt (enligt angivna ingredienser och mängder) med bra resultat. Det är bra att väga mjölet och inte blanda för mycket så att smeten blir för kompakt. Vi har lagt till mängden mjöl i gram för att underlätta. Hälsningar Elina
ICA-köket
det lät gott jag har också tagit vatten i stället för mjölk och den här blivit högre och saftigare det var mormor som lärde mig det när hon inte hade mjölk tog hon varmt vatten i stället och det funkade utmärkt tack för receptet Kram Lena
Lena
Svårt att göra perfekt, men också svårt då jag inte har nån referens riktigt. Men man ska inte blanda med elvisp. Händerna och en enkel slickepott duger bra, testar i rund form med 3- 3.5dl filmjölk
Daniel
Inget fel på smaken, men smeten var som cement, ändå tog jag lite mer filmjölk för att kunna blanda ihop den. Platt blev den och fyllde inte hela formen (en vanlig rund med avtagbar kant runt) 3 dl mjöl kanske räcker.
Karina
Jag dubblerar mängden med fil och får saftiga kakor. En favorit hos oss.
Anita
Känns som det är för torr smet?
Kjell
Kakan var väldigt god, tog lite extra kardemumma
Valentina
denna kaka skall jag baka till veckan, den påminner om min mammas kaka som var supergod
Ulf