Fiskgratäng med hummer
Klassisk rätt i lyxig tappning! Fiskgratäng med torsk, len hummersås, krämig potatispuré och fänkål som toppas med hummer och dill är en ljuvlig och värmande middag till nyår, helgmyset eller bjudningen.
Ett recept från:
Buffé nr 12, 2022
Ingredienser
4 portioner
Hummersås
2 kokta humrar (à ca 500 g)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 timjankvistar (2 timjankvistar motsvarar ca 1/2 ts torkad timjan)
2 msk tomatpuré
2 msk smör
3 dl vitt vin
6 dl vatten
5 dl vispgrädde
1 - 2 msk majsstärkelse
salt
2 msk färskpressad citronjuice
Potatispuré
1 kg mjölig potatis
25 g smör
3 äggulor
1 msk finrivet citronskal
svartpeppar
600 g torskfilé
3/4 tsk salt
1 fänkål
2 msk olja
200 g färsk bladspenat
1 dl plockad dill
För alla
Fri från gluten. Innehåller ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör och grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädde mot mjölkproteinfritt ersättningsalternativ.
Gör så här
Tips
Vill du skippa hummern? Använd färdig koncentrerad hummerfond och toppa med räkor istället.
Förbered fiskgratängen till och med näst sista momentet och ställ i kylen. Innan servering: Koka upp såsen och häll över, gratinera i ugnen på 225 °C i ca 10 minuter eller tills gratängen är gyllene.
Förbered fiskgratängen till och med näst sista momentet och ställ i kylen. Innan servering: Koka upp såsen och häll över, gratinera i ugnen på 225 °C i ca 10 minuter eller tills gratängen är gyllene.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi5008 KJ / 1197 kCal
Fett74 g
Salt3 g
Kolhydrater55 g
Protein61 g
Kommentarer
En fantastiskt god fiskgratäng. Ny favorit hos oss.
Tina
2023-04-14Dyra mat tider. Har man råd så varsågod! Tog räkor. Hummerfond på flaska.
Christina
2023-01-12Väldigt gott!
Johan
2023-01-04