Fiskgratäng med hummer

11
8
Fiskgratäng med hummer

Klassisk rätt i lyxig tappning! Fiskgratäng med torsk, len hummersås, krämig potatispuré och fänkål som toppas med hummer och dill är en ljuvlig och värmande middag till nyår, helgmyset eller bjudningen.

Ett recept från:
Buffé nr 12, 2022

Fiskgratäng med hummer

Ingredienser

4 portioner

Hummersås

2 kokta humrar (à ca 500 g)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 timjankvistar (2 timjankvistar motsvarar ca 1/2 ts torkad timjan)
2 msk tomatpuré
2 msk smör
3 dl vitt vin
6 dl vatten
5 dl vispgrädde
1 - 2 msk majsstärkelse
salt
2 msk färskpressad citronjuice

Potatispuré

1 kg mjölig potatis
25 g smör
3 äggulor
1 msk finrivet citronskal
svartpeppar
600 g torskfilé
3/4 tsk salt
1 fänkål
2 msk olja
200 g färsk bladspenat
1 dl plockad dill

För alla

Fri från gluten. Innehåller ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör och grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädde mot mjölkproteinfritt ersättningsalternativ.

Gör så här

Tips

Vill du skippa hummern? Använd färdig koncentrerad hummerfond och toppa med räkor istället.

Förbered fiskgratängen till och med näst sista momentet och ställ i kylen. Innan servering: Koka upp såsen och häll över, gratinera i ugnen på 225 °C i ca 10 minuter eller tills gratängen är gyllene.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

11

Kommentarer

Christina

2023-01-12

Dyra mat tider. Har man råd så varsågod! Tog räkor. Hummerfond på flaska.

Johan

2023-01-04

Väldigt gott!

Monica

2023-01-04

Jag gjorde denna till nyår och alla var lyriska! Jag hade en annan rätt med hummer till förrätt så jag kokade fond på hummerskalen och såsen blev himmelsk! Kokade även ner grädden vilket jag först tänkte var onödigt. Så vi åt hummerköttet till en annan rätt och hade räkor till denna isället. Använde fryst tork eftersom den simmar i en sås och det blev väldigt bra. Kommer definitivt göra den igen

Näringsvärde per portion

Energi 5008 KJ / 1197 kCal
Fett 74 g
Salt 3 g
Kolhydrater 55 g
Protein 61 g
Läs mer om näringsvärden