Fiskgratäng med hummer

Betyg 4.8 av 5.18 personer har röstat
Receptet har 10 kommentarer
4.8Världens godaste
Fiskgratäng med hummer

Klassisk rätt i lyxig tappning! Fiskgratäng med torsk, len hummersås, krämig potatispuré och fänkål som toppas med hummer och dill är en ljuvlig och värmande middag till nyår, helgmyset eller bjudningen.

Ett recept från:
Buffé nr 12, 2022

Fiskgratäng med hummer

Ingredienser

4 portioner

Hummersås

2 kokta humrar (à ca 500 g)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 timjankvistar (2 timjankvistar motsvarar ca 1/2 ts torkad timjan)
2 msk tomatpuré
2 msk smör
3 dl vitt vin
6 dl vatten
5 dl vispgrädde
1 - 2 msk majsstärkelse
salt
2 msk färskpressad citronjuice

Potatispuré

1 kg mjölig potatis
25 g smör
3 äggulor
1 msk finrivet citronskal
svartpeppar
600 g torskfilé
3/4 tsk salt
1 fänkål
2 msk olja
200 g färsk bladspenat
1 dl plockad dill

Gör så här

00:00:00
00:00:00
00:00:00
00:00:00
00:00:00
00:00:00
00:00:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

10 st
  • Supergod fiskgratäng lyxstyle! Ska göra den på nyår. Lite omständlig men värt det och mycket går att förbereda

    Johanna

  • En fantastiskt god fiskgratäng. Ny favorit hos oss.

    Tina

  • Dyra mat tider. Har man råd så varsågod! Tog räkor. Hummerfond på flaska.

    Christina

  • Väldigt gott!

    Johan

  • Jag gjorde denna till nyår och alla var lyriska! Jag hade en annan rätt med hummer till förrätt så jag kokade fond på hummerskalen och såsen blev himmelsk! Kokade även ner grädden vilket jag först tänkte var onödigt. Så vi åt hummerköttet till en annan rätt och hade räkor till denna isället. Använde fryst tork eftersom den simmar i en sås och det blev väldigt bra. Kommer definitivt göra den igen

    Monica

  • Supergott! Detta kommer vi göra fler gånger.

    Åsa

  • Gjorde detta till nyårsafton till 8 personer. Vi alla tyckte det var fantastiskt gott!! Använde hummerfond istället för hummer. Blir ett favoritrecept!

    Marit

  • Supergott! Lagade denna rätt igår till nyårsmiddagen, men nu blir det en av favoriträtterna hos oss. Tusen tack för det!

    Kristiina

  • Undrar detsamma gällande hummerfonden

    Susanne

    Hej Susanne och Lena! Ta 3 dl vatten och ca 1 1/2-2 msk konc fond, smaka av och tillsätt mer om det behövs. Hoppas att ni gillar receptet! Hälsningar Elina

    ICA-köket

  • Jag provar att använda koncentrerad hummerfond istället. Hur ska jag tänka med proportionen koncentrerad fond-vatten?

    Lena

Näringsvärde per portion

Energi5008 KJ / 1197 kCal
Fett74 g
Salt3 g
Kolhydrater55 g
Protein61 g

Testa liknande recept

  • Naturell hummer
    Betyg 3.1 av 5.18 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Grillad hummer
    Betyg 1.8 av 5.15 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 45 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Lobster roll med brioche
    Betyg 4.5 av 5.11 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Gratinerad hummer med Västerbottensost
    Betyg 4.3 av 5.169 personer har röstat
    Receptet har 33 kommentarer
    Receptet tar Under 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad