Fiskgratäng med hummer
4.8Världens godaste

Klassisk rätt i lyxig tappning! Fiskgratäng med torsk, len hummersås, krämig potatispuré och fänkål som toppas med hummer och dill är en ljuvlig och värmande middag till nyår, helgmyset eller bjudningen.
Ett recept från:
Buffé nr 12, 2022

Ingredienser
4 portioner
Hummersås
2 kokta humrar (à ca 500 g)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 timjankvistar (2 timjankvistar motsvarar ca 1/2 ts torkad timjan)
2 msk tomatpuré
2 msk smör
3 dl vitt vin
6 dl vatten
5 dl vispgrädde
1 - 2 msk majsstärkelse
salt
2 msk färskpressad citronjuice
Potatispuré
1 kg mjölig potatis
25 g smör
3 äggulor
1 msk finrivet citronskal
svartpeppar
600 g torskfilé
3/4 tsk salt
1 fänkål
2 msk olja
200 g färsk bladspenat
1 dl plockad dill
Gör så här
00:00:00
00:00:00
00:00:00
00:00:00
00:00:00
00:00:00
00:00:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi5008 KJ / 1197 kCal
Fett74 g
Salt3 g
Kolhydrater55 g
Protein61 g
Kommentarer
10 stSupergod fiskgratäng lyxstyle! Ska göra den på nyår. Lite omständlig men värt det och mycket går att förbereda
Johanna
En fantastiskt god fiskgratäng. Ny favorit hos oss.
Tina
Dyra mat tider. Har man råd så varsågod! Tog räkor. Hummerfond på flaska.
Christina
Väldigt gott!
Johan
Jag gjorde denna till nyår och alla var lyriska! Jag hade en annan rätt med hummer till förrätt så jag kokade fond på hummerskalen och såsen blev himmelsk! Kokade även ner grädden vilket jag först tänkte var onödigt. Så vi åt hummerköttet till en annan rätt och hade räkor till denna isället. Använde fryst tork eftersom den simmar i en sås och det blev väldigt bra. Kommer definitivt göra den igen
Monica
Supergott! Detta kommer vi göra fler gånger.
Åsa
Gjorde detta till nyårsafton till 8 personer. Vi alla tyckte det var fantastiskt gott!! Använde hummerfond istället för hummer. Blir ett favoritrecept!
Marit
Supergott! Lagade denna rätt igår till nyårsmiddagen, men nu blir det en av favoriträtterna hos oss. Tusen tack för det!
Kristiina
Undrar detsamma gällande hummerfonden
Susanne
Hej Susanne och Lena! Ta 3 dl vatten och ca 1 1/2-2 msk konc fond, smaka av och tillsätt mer om det behövs. Hoppas att ni gillar receptet! Hälsningar Elina
ICA-köket
Jag provar att använda koncentrerad hummerfond istället. Hur ska jag tänka med proportionen koncentrerad fond-vatten?
Lena