Fisk- och skaldjursgryta med fänkål och saffran

En ljuvligt god, saffransdoftande fisk- och skaldjursgryta med fänkål och saffran. Med skaldjur, vin och saffran blir grytan riktigt festlig. Fisk och skaldjur läggs i precis före serveringen så att de behåller sin stuns och inte blir överkokta. Fantastiska smaker som kompletterar och lyfter varandra. En riktig höjdargryta!

Ingredienser
4 portioner
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 fänkål
1 morot
2 msk olivolja
1/2 g saffran
1/2 tsk timjan
1/2 dl vitt vin
1 tsk vitvinsvinäger
3 dl mjölk
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 1/2 msk majsstärkelse
2 dl smetana
salt
200 g torskfilé
200 g laxfilé
350 g fryst skaldjursmix
Till servering
bröd
aioli
Gör så här
00:04:00
00:02:00
00:07:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat inklusive bröd och aioli.
Energi3164 KJ / 748 kCal
Fett48 g
Salt3.22 g
Kolhydrater34 g
Protein43 g
Klimatguide
1,40 - 2,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
4 stGod gryta som vi kan tänka oss göra fler gånger. Lite väl mycket vätska så den kan gärna minskas. Några potatisar i bitar som får koka med i grytan kan vara bra, inte minst för att fånga upp såsen. Créme fraîches fungerade bra som ersättare för smetanan.
Pia
Bra grund. Jag hade 2 tärnade potatisar i också samt dubbelt så mycket saffran och mycket färsk timjan samt saft från halv citron. Tog torskrygg, hastigt stekta scampi och pilgrimsmusslor i och garnerade med skalade kokta räkor. Kryddade på med tabasco. Serverade med hemmagjord vitlök och citron aioli och smörstekta levainbröd trekanter. Blev väldigt bra!
Camilla
För mycket syra. Annars bra.
Mårten