Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Fisk- och skaldjursgryta

Den här fisk- och skaldjursgrytan är lite avancerad att tillaga men känns lyxig att servera. Underbara smaker från bland annat havskattfilé och kräftstjärtar toppas med en hemmagjord aioli. Svindlande gott!

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 1998
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Koka upp buljong och vin i en rejäl gryta. Sjud musslorna i buljongen tills de öppnat sig. Ta upp dem ur buljongen och ta ut dem ur skalen. Slå i grädde och tomatpuré i buljongen.
  2. Fräs saffran i lite smör och rör ner i buljongen.
  3. Tärna rotfrukter och potatis i större bitar. Koka ca 10 minuter i buljongen.
  4. Aioli: Pressa eller mixa vitlöken. Rör ner äggulorna och citronsaften. Droppa i lite olja åt gången, under kraftig omrörning, så att såsen hinner "gifta sig". Krydda med salt och peppar. Ställ kallt tills servering.
  5. Sätt ugnen på 200°C.
  6. Krutonger: Kantskär formbröden. Dela bröden i tärningar och lägg dem på en smord plåt. Ringla olivolja på bröden. Strö över parmesanost och gratinera 3-4 minuter.
  7. Skär fisken i bitar. Lägg bitarna i soppan och låt sjuda i 5-10 minuter.
  8. Lägg i musslorna och kräftstjärtarna precis före servering.
  9. Servera soppan i djupa tallrikar med knapriga parmesankrutonger och aioli till.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 l fiskbuljong (vatten + tärning)
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 20 blåmusslor (skrubbade, släng de som inte öppnats)
  • 5 dl grädde
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 g saffran
  • 1 morot
  • 1 liten purjolök
  • 6 potatisar
  • 200 g laxfilé
  • 200 g torskfilé, sej eller hoki
  • 200 g havskattfilé
  • 200 g kräftstjärtar eller räkor
Aioli
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 äggulor
  • 1/2 citron
  • 1 dl olivolja
  • 1 dl matolja
  • salt och peppar
Parmesankrutonger
  • 8 skivor vitt formbröd
  • 1 dl olivolja
  • 1 dl riven parmesanost
Lägg till i inköpslistan

Kupongen är laddad

Torskfilé utan skinn MSC

10 % rabatt

ICA Gott Liv 400 g

Mer info

Kupongen är laddad

Färsk laxfilé i bit, vacpack

10 % rabatt

ICA Gott Liv 600 g

Mer info