Finsk- ryskt syrligt rågbröd av surdeg

Betyg 4.1 av 5.17 personer har röstat
Receptet har 9 kommentarer
Finsk- ryskt syrligt rågbröd av surdeg

Ett rustikt, finskt-ryskt, syrligt rågbröd av surdeg. Gör en raskdeg som får stå över natten, blanda sedan ned fler ingredienser och arbeta degen. Låt vila innan du formar runda kakor som får jäsa igen före gräddning. Servera gärna till soppa.

Ett recept från:
Buffé nr 1, 1999

En tom tallrik med bestick och en grön kvist

Ingredienser

4 bröd

Raskdeg

1/2 l yoghurt
500 g surdeg
25 g jäst
500 g fint rågmjöl (500 g motsvarar ca 9 dl)

Deg

6 dl vatten
50 g jäst
2 msk salt
1/2 dl honung
580 g fint rågmjöl (580 g motsvarar ca 10 dl)
ca 700 - 750 g specialvetemjöl (750 g motsvarar ca 14 dl)

Gör så här

00:05:00
01:00:00
01:00:00
00:05:00
00:35:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

9 st
  • Ett fantastiskt gott bröd! Härlig syrlig smak och fin konsistens.

    Eva

  • Hej igen Vi är två personer som har kommenterat och frågat på receptet Gerd 2021-04-13 och jag själv 2021-10-25 Tacksam för ett svar från er. Brödet blev mycket gott men maskinen orkade inte bearbeta fick dela upp degen. Har en Electrolux riktig köksmaskin som har varit med om mycket bak. Mvh Gertrud

    Gertrud

  • Nu står jag här med en surdegen har följt receptet hela vägen degen är kompakt och som salva Ska det verkligen vara 500gr surdeg i degen eller menar ni 50gr dom är det normala något är väldigt fel i receptet Gertrud

    Gertrud

  • Hej, jag undrar över mängden surdeg. 500 g surdeg plus totalt 75 gram vanlig jäst. Låter så mycket i mina öron

    Gerd

  • Har ni något recept som detta finsk-ryska men enbart med vanlig jäst? Jag har nämligen aldrig lyckats med surdegsgrund och vill hålla mig till "vanlig" jäst.

    Lars-åke

  • Hej! När det står 500 gram surdeg, avses då surdegsgrund eller en surdeg (grund blandat med mer mjöl)?

    Nathalie

    Hej Nathalie! Ja, med surdeg menar vi surdegsgrund. Lycka till med bakningen! Hälsningar Elina

    ICA-köket

  • Låter gott! Kan man låta degen stå i två dygn för att få ett syrligare bröd? .

    Frank

    Hej Frank! Det är inget vi skulle rekommendera då risken finns att degen blir överjäst och jästen dör. Dvs när du sedan gräddar brödet så blir brödet bara en hård klump. Lycka till med bakningen! Hälsningar Elina

    ICA-köket

  • Detta brödet har jag bakat i 2 års tid och aldrig misslyckats men jag har förstås varmluftsugn. Det är mycket gott och hållbart . Matti

    Matti

  • Det här blir en rätt stor deg att brottas med. Med fyra levar på två plåtar får man dessutom 40 minuter längre jästid för ena plåten - om man nu inte har en varmluftsugn. Så får man småningom vänta på temperaturhöjningen från 200 till 250 grader inför andra omgången. Nästa gång provar jag med att halvera receptet.

    Lasse

Testa liknande recept

  • Gräslöksblini med skinka och gurka
    Betyg 3.5 av 5.2 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 45 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Klassisk rysk entré
    Betyg 3.8 av 5.12 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 45 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Blinier
    Betyg 4.4 av 5.41 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Memma
    Betyg 3.3 av 5.89 personer har röstat
    Receptet har 15 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Vetesurdegsbröd
    Betyg 3.8 av 5.4 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Tjinuski med lingon i kransar
    Betyg 2.9 av 5.7 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad