Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Finsk kålrotslåda

Finsk kålrotslåda är en mättande och god rätt som passar utmärkt till buffébordet och julbordet. Kålrotslådan får sin goda smak av kålrötter, grädde, sirap och ingefära. Den finska kålrotslådan kan med fördel frysas.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2001
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Skala och skär kålrötter i stora bitar och koka dem i lättsaltat vatten under lock tills de är mjuka.
  3. Låt ströbröd svälla i grädde.
  4. Häll av kålrotsspadet, men spara det. Mosa kålrotsbitarna eller mixa dem.
  5. Blanda ströbröd, mixad kålrot, sirap samt mald ingefära, vitpeppar och salt. Vispa upp ägg lätt och tillsätt det. Späd med spadet till lös konsistens. Häll massan i en ugnssäker form.
  6. Strö över ströbröd och mönstra ytan med en gaffel. Lägg några smörklickar ovanpå och grädda lådan i 1 1/2-2 timmar, beroende på om man har en hög eller vid form. Lådan kan frysas.

Ingredienser

Portioner: 10
  • 1 kg kålrötter (1 kg motsvarar ca 2 stora kålrötter)
  • 2 dl ströbröd
  • 4 dl grädde
  • 1 dl sirap
  • 1 1/2 tsk mald ingefära
  • 1 msk salt
  • vitpeppar
  • 1 ägg
Lägg till i inköpslistan
Stå inte vilsen i butiken igen!